Natt til 17. mai 2007 fikk politiet melding om brann i Fjordgata 80 i Trondheim, en trebrygge som huset leiligheter, kontorer og utestedet Kanalsmuget. Brannen var vanskelig å slukke og tre bygninger måtte gi tapt for flammene som skapte et stort hull i Fjordgata 74 - 80.

Dette var eldste delen av rekken av trebrygger i Fjordgata, med en historie tilbake til 1840-tallet. Alle var markante brygger i bybildet og i byens handelshistorie.

Se video: Utbygger angrer på kjøp av brannbrygge

Se billedgalleri: Da bryggene brant

Utbyggere vs Trondheim kommune

Tre ulike eiere av branntomtene jobbet sammen i flere år etter brannen for å reise nye bygg. Men planene har hele veien blitt møtt med skepsis i byplankontoret i Trondheim kommune.

Utbyggerne ønsket nemlig å bygge de tre bygningene rundt to meter høyere i mønehøyde, og med en gesimshøyde på mellom 4,3 og 1,78 meter høyere enn originalbyggene. Rådmannen krevde at gesimshøyden ble senket med 70 - 80 centimeter, noe politikerne gikk imot.

Uenigheter med Trondheim kommune har gjort at byggingen har dratt ut i tid, og den lange behandlingstiden har kostet utbyggerne store summer.

Men nå - snart seks år etter brannen, skal endelig gjenoppbyggingen starte.

Alt materiale gikk tapt i brannen

Bergersen arkitekter i Trondheim har sammen med arkitekt Per Knudsen og Snorre Myrseth, jobbet med en reguleringsplan for de tre bryggene.

Det viste seg at det meste av materialet i de gamle bryggene var tapt, og nye bygg må oppføres i henhold til dagens byggetekniske krav.

I skisseprosjektet for de to bryggene 74/76 og 78 er det planlagt leiligheter i 2. etasje og opp, og næringslokaler i 1. etasje samt i nedsenket sokkel.

Midt inne i bygningsvolumene er det åpnet opp for et gårdsrom, slik at dagslys slipper inn og leilighetene blir gjennomlyst.

Illustrasjoneneer utarbeidet i samarbeid med Per Knudsen Arkitektkontor AS og MyrsethArkitektkontor AS.

Modell av Fjordgata fra sørvest. Foto: Bergersen Arkitekter AS, Per Knudsen Arkitektkontor AS og Myrseth Arkitektkontor AS
Modell av Fjordgata fra nordøst. Foto: Bergersen Arkitekter AS, Per Knudsen Arkitektkontor AS og Myrseth Arkitektkontor AS
Slik så det ut ei uke etter bryggebrannen. Foto: Steinar Fugelsøy