En pansret Mercedes dundrer inn på et gårdstun ved Jonsvatnet. På bakken foran huset ligger en kvinne som er skadet av en angivelig gjerningsmann. Tungt utstyrt og med skuddsikre hjelmer rykker mannskaper fra Utrykningsenheten inn med pistoler og maskinpistoler.

Politiets skarpeste enhet i fylket øver på å bringe en voldsutsatt kvinne i sikkerhet og pågripe en truende mann.

Mest våpentrening

- Våpentrening er noe av det viktigste våre mannskaper trener på, sier Torgeir Moholt, seksjonsleder ved Felles operativ enhet i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Trusselsituasjonen på Jonsvatnet er én av mange som enheten øver på. Men hvem som er en del av Utrykningsenheten og hvor mange de er, det ønsker ikke Sør-Trøndelag politidistrikt å snakke om.

- Antallet det kan jeg ikke opplyse om, men vi er en del av den uniformerte styrken i distriktet, sier Kjell Bergland, leder for Utrykningsenheten (UEH) i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Hemmelighold

Adresseavisen har siden november i fjor ønsket å bli med Utrykningsenheten på trening i lys av den økte trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste. Trusselsituasjonen mot uniformert politi og forsvarsansatte har blant annet ført til at politiet ønsker å skjerme mange av sine ansatte.

- Det er to grunner til at vi er litt tilbakeholden med å vise fram hva vi gjør på trening. Det ene er at vi ønsker å skjerme og beskytte de mannskapene vi har plukket ut, som er selektert til å gjøre de mest krevende oppdragene. De skal få konsentrere seg om dét og ikke bli offisielle personer som må stå til rette for det på privatlivet sitt. Det andre er at vi ønsker å skjerme de måtene vi skal løse de utfordringene vi er satt til å løse, forklarer Moholt.

Han utdyper at Utrykningsenheten ikke skal blottlegge alle taktikkene sine, slik at alle kan få innsyn. Derfor mener han at enheten skal skjermes også hvis den midlertidige bevæpningen for politiet blir fjernet.

- Vi driver god trening og mener at vi er godt forberedt for det vi tror kommer, utdyper seksjonslederen.

Terrorberedskap

Tjenestemenn og – kvinner i UEH har minimum 103 timer med våpentrening per år. Dette er krav som er satt av Politihøgskolen. Til sammenligning øver den vanlige politistyrken rundt 40 timer årlig med våpen, mens Beredskapstroppen med base i Oslo, trener årlig rundt 1000 timer.

Seksjonslederen mener at Utrykingsenheten er i stand til å takle en større trusselsituasjon i Midt-Norge.

- Det er oppdraget deres. Og vi trener dem for å håndtere den utfordringen. Vi mener at vi er i stand til å gi dem god trening i Midt-Norge. Vi jobber sammen med Nord-Trøndelag for å ha en felles plattform på dette. Vi får til gode treninger med godt innhold i forhold til de trusselvurderingene som foreligger, sier Torgeir Moholt.

Trusselvurdering som sa at uniformert personell var utsatt i fjor, har ført til flere endringer for de som er en del av UEH.

- Jeg tror nok at mannskapene våre har fått mer fokus på sin egen rolle og eventuelle trusler fra omgivelsene rundt, sier Bergland.

God treffsikkerhet med pistol på skytebanen ved Jonsvannet. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Politimannen i Utrykningsenheten lader våpenet.
Øvingsleder Steinar Fenheim på skytebanen. Foto: Håvard Haugseth Jensen