Under den pågående kommunestreiken er foreløpig én lærer igjen på Romolslia barneskole.

- Det er en arbeidsgivers plikt å finne ut om vi har et tilbud å komme med. Og dersom det lar seg gjøre, så må vi tilby dette, sier rektor Åge J. Holberg.

Noen timer hver dag

Skolen er stille og tom. I andre etasje, forbi biblioteket og et tomt klasserom med stoler på pultene, finnes likevel liv.

Fordi femteklasselæreren ennå ikke er tatt ut, kan skolen tilby tre til fire timer undervisning fire dager i uka. Men er det likevel artig å måtte være alene på skolen?

- Jaaaa, roper klassen i kor.

- Blir smartere på ungdomsskolen

Det er mye som er gøy med å være ensomme majesteter på egen skole: Hele skolegården er deres, og de slutter tidligere. Ida Emilsen mener også det er godt at det er så stille.

- Dessuten lærer vi mer enn de andre. Vi blir helt sikkert mye smartere enn de andre på ungdomsskolen.

- Men hva er det som ikke er så morsomt med å være her da?

- Det blir litt for stille, sier den samme Ida.

Dessuten er de fullt klare over at de andre barna får sove lenge om morgenen. Og femte klasse må nødvendigvis fortsette med lekser hele tiden, for å bli smartere.

Mistet kulturkvelden

Men dette er bare bagateller sammenlignet med den virkelige nedturen: I går skulle de ha kulturkveld på skolen. Tema var «Verdensrommet».

I mange måneder har de laget stjerner og måner i sløyden, malt bilder, lært om og laget kunstneriske utgaver av himmelens stjernetegn, og ikke minst øvd inn en rekke sanger som de skulle framføre.

- Vi har strevd og jobbet for å ordne alt til denne kvelden. Det var veldig dårlig at det ikke ble noe av, sier Ida og legger ansiktet i hendene.

Kan Åge best

Åge Aleksandersens Trondheimsnatt er kanskje den de kan best. I tillegg har de øvd på Månemannen av Vamp, Dreamer av Ozzy Osbourne og Knock, knock, knocking on heavens door.

- Vi tar den med Guns N'Roses da, foreslår Kristian Småvik Johnsen.

- Nei, Trondheimsnatt, den kan vi best, får han til svar.

Hør femteklassen synge, og se maleriene øverst i saken.

Vet hva streik er

10- og 11-åringene er imidlertid opplyste om årsaken til at kulturkvelden utgikk. Begrepet streik har nok kommet dem for øret mer enn én gang i løpet av de siste dagene.

- Det er når to partier er uenige om noe, det.

Den største streiken i offentlig sektor på 30 år har satt noen små spor også i femte klasse på Romolslia skole. Flere undersøkelser blant befolkningen viser at det er stor støtte for likelønnskampen, og elevene beroliger seg med at det er kulturkveld også neste år.

Enn så lenge koser de seg med rolige omgivelser og en skolegård der de både er eldst og yngst.