– Det er en litt kjip start på skoleåret, sier Torunn Bårdstu og Maja Hjeldnes Solum.

De skulle begynt i 10 A ved Rosenborg ungdomsskole i dag. Men en halvtime etter skolestart ble de sendt hjem igjen.

– Vi visste at kontaktlæreren vår var i streik, så vi var forberedt, sier jentene som er avgangselever i år. Derfor vil de helst komme i gang med skoleåret.

– Vi er klar for skole nå. Jeg hadde likt bedre å få undervisning, sier Maja.

Rammet av streik

Rosenborg er en av fire ungdomsskoler i Trondheim som er rammet av streik. Mens både Blussuvoll, Markaplassen og Charlottenlund ungdomsskoler har stengt, fikk elevene ved Rosenborg beskjed om å møte til skolestart. Deretter ble mange av elevene permittert på grunn av streiken.

I avgangsklassen er både A og C rammet av streik, mens 10 B får noe undervisning. Det betyr at undervisningstilbudet ved skolen blir ulikt, avhengig av hvilken klasse en går i.

– Dette går jo utover resten av skoleåret. Det kan bli mye å ta igjen. Vi skal ha dobbel matematikk i år, både matte for ungdomsskole og videregående, og da blir det ekstra mye å ta igjen, sier Maja.

– Jeg håper dette ordner seg i løpet av en uke, slik at det blir skole igjen. Og så håper jeg at lærerne blir fornøyd med resultatet, sier Torunn.

Begrenset tilbud

Rektor Mette Winsnes Råberg syntes første skoledag ble en rar opplevelse. Hun ønsket de rundt 150 elevene i 8. trinn velkommen til skolestart i aulaen, men rundt henne var det langt færre lærere enn vanlig.

– Vi har 37 lærere i streik, mens 17 lærere ikke er i streik. Vi kan tilby begrenset undervisning for en klasse på hvert trinn, forteller Råberg.

– Jeg skulle ønske omstendighetene var litt annerledes. Elevene får ikke den gode starten som er så viktig for å komme i gang med skoleåret, sier hun.

Nå håper hun at partene kommer til enighet så raskt som mulig.

– Det virker ganske fastlåst slik det er nå, men jeg håper det er mulig. Jo lenger streiken varer, jo verre er det for elevene. De går glipp av mye undervisning, sier rektoren.