- Det får dere spørre de som har overført pengene om, sier 38-åringen på spørsmål om han har noen anelse om hvorfor minst to ambassadeansatte har overført penger til hans konto.

Sudaneren forklarer seg i dag i Oslo tingrett. Han står tiltalt for å ha gitt sudanske myndigheter etterretningsinformasjon om sine landsmenn i Norge. Påtalemyndigheten mener å dokumentere at 38-åringen har fått overført månedlige beløp på 5-7000 kroner.

Midan fremstår som oppgitt og frustrert over påtalemyndighetenes påstander, og svarer ofte med spørsmål og etterspør dokumentasjon.

Aktor Petter Mandt har gjentatte ganger prøvd å få 38-åringen til å svare for hvorfor han har mottatt disse pengene, og henviser til at han ikke har hatt lønnet arbeid.

- Hva tenker du om at det har kommet så mye penger inn på din konto?

- Jeg har ikke oppdaget det. Du får stille spørsmålet til de personene som har overført pengene.

Mandt viser til at de har tatt beslag i 38-åringens PC.

- Har du noen gang spurt om de snart skal sende penger?

- Nei, det har jeg ikke, sier Midan.

Telefonavlyttinger og mailkorrespondanse skal være av de viktigste bevisene mot sudaneseren. Han hevder på sin side at han har hatt et "åpent abonnement" hvor flere personer i det sudanske miljøet har lånt telefonen uten at han har hatt kontroll på hva som er sagt og hvem som er ringt opp. Han forklarer også at det er flere personer som har benyttet seg av hans PC, og vedkjenner seg ikke eposter som er sendt fra hans konto.

- De fleste vitnene dere skal føre mot meg har vært hjemme hos meg og lånt min PC, sier Midan, uten at han vil peke på enkeltpersoner.

- Jeg er gjestfri og sosial av natur, sier han om sine utlån av mobil og PC.

I 2012 ble en diplomat ved den sudanske ambassaden i Oslo utvist fra Norge for å ha overført flere pengebeløp til Midans konto. 38-åringen hevder at 5000 av disse pengene var et lån for å dekke en reise til Etiopia da hans kone hadde mistet et barn.

Forsvarer John Christian Elden mener dette er et sentralt vitne som mangler i saken. Etter gjentatte forespørsler til sudanske myndigheter har ikke denne diplomaten blitt avhørt. Det er lite sannsynlig at diplomatens forklaring kommer i løpet av rettsprosessen.

- Aktoratet skal også bevise at pengeoverføringene er betaling for utveksling av informasjon, sier han.

Awad Ali Midan kom til Norge for åtte år siden, og fikk oppholdstillatelse i 2007. Han fremstår i retten som velartikulert og snakker godt norsk. 38-åringen har vært aktiv i frivillighetsarbeid i Trøndelag, blant annet i Natteravnene, «Leve med HIV», og i Kirkens Bymisjon. Han jobbet også ifjor innen helse- og omsorgssektoren i Trondheim, men ble fratatt stillingen etter at han ble pågrepet av PST 9. oktober i sitt hjem på Nardo ifjor.

Adressa.no følger rettssaken og kommer tilbake med mer.