Den berømte britiske fysikeren Stephen Hawking er svært opptatt av forskningsformidling.

I år er det andre gang prisen i hans navn deles ut og planen er at Hawking selv skal forestå utdelingen. Det skjer under Starmus-festivalen i Trondheim 20. juni.

Denne gang er vinnerne den populære amerikanske tv-komiserien «The Big Bang Theory», om fire supernerder i California, den franske musikeren Jean-Michel Jarre og den amerikanske astrofysikeren Neil DeGrasse Tyson.

Tyson forsker på galaktisk astronomi, stjernedannelser og stjerneutvikling. Han har skrevet flere populærvitenskapelige bøker og er en kjent formidler, blant annet var han ansvarlig for tv-serien Cosmos, A Spacetime Odessey. Serien går i fotsporene til klassikeren Kosmos som Carl Sagan laget i 1979.

- Akkurat hva Trump lovte

På pressekonferansen som Starmus holdt i New York i går, sa Tyson at han ikke var overrasket over at USA trekker seg ut av Parisavtalen.

- I et fritt samfunn må folk tro og tenke det de vil. Men hvem valgte egentlig personen? Var de fullt informert da de gjorde det? Hvis man bringer folk til makten som ikke forstår årsak og virkning av en beslutning, da er fremtiden et korthus, sa Tyson, ifølge en pressemelding fra NTNU. Under Starmusfestivalen skal han være leder for en debatt mellom tre månevandrere, og motta medaljen fra Hawking som er en klokke i 18 karat gull.

Svevende elektronisk pop

Jean-Michel Jarre får prisen fordi han i over 40 år har vært en pionér innen elektronisk popmusikk. Han har solgt over 80 millioner album og er kjent for spektakulære utendørskonserter med lysshow. Artisten kommer imidlertid ikke til å ha noen konsert når han er i  Trondheim.

«The Big Bang Theory» er en amerikansk situasjonskomedie laget av CBS/Warners Bros. Television. Serien har de siste årene hatt nærmere 20 millioner seere, og er i sin ellevte sesong. Flere vitenskapsstjerner har vært med i serien, og flere av dem kommer til Trondheim i juni. Det gjelder nobelprisvinner Georg Smoot, Brian Greene, Neil deGrasse Tyson og Stephen Hawking.

Under pressekonferansen i New York hilste Hawking vinnerne via et videoinnslag.

https://www.youtube.com/watch?v=yBnU2pKEGwg

foto
Astrofysiker og forskningsformidler Neil deGrasse Tyson er blant de tre vinnerne av Stephen Hawking-prisen. Foto: Foto: NTNU/Starmus
foto
Gjengen fra «The Big Bang Theory» ved en prisutdeling for serien i 2016. Foto: Scanpix