Adferdsterapeut Turid Buvik ved Trondheim hundeskole er dessverre ikke overrasket etter å ha hørt om skjebnen til hundene Nikita og Belle som adressa.no skrev om i forige uke.

- Når en hund møter en annen hund på gata, så er ikke dette noe man som hundeeier skal ta lett på. Hunder har et langt rituale og adferdsmønster for å kommunisere med hverandre og fortelle hvilke intensjoner de har. Dersom hunden ikke kan dette, kan det oppstå problemer, sier hun.

- Bør ikke være ivrig

Både Nikita og Belle døde etter å ha fått alvorlige skader i et slagsmål med en større, fremmed hund på gata. Buvik forteller at hunder må få anledning til å lære seg hva slags atferd som er akseptabel.

- Dersom hunden din er veldig ivrig i møte med en annen hund, er det viktig å skjønne at dette ikke er vanlig hundehøflighet. Det kan framprovosere aggresjon hos en usikker hund . Mange tror at bare fordi hunden virker glad og logrer, så er alt greit, forklarer Buvik.

Hun forteller at det er mange som deltar på våre kurs for å lære hvordan man tilrettelegger for at hunden skal lære å takle å møte andre hunder. Atferdsterapeuten vet det er mange hundeeiere som har problemer med hvordan hunden reagerer på andre hunder.

- En hun som møter en annen hund skal være balansert og rolig. Dersom de er overivrige, vil det være enda vanskeligere å takle et møte dersom de er i bånd. Jeg lar aldri mine hunder møte en fremmed hund i bånd på gata, selv om de er trivelige med andre hunder forteller hun.

Kan reagere med aggresjon

Å la hunder møte hverandre i en hage eller hundegård uten bånd kan være en god måte å sosialisere hunden. Men hundeeier må vite at det krever store ferdigheter av hunden å møte andre hunder mens de er i bånd.

- Hunder som ikke er trent i å være sosiale med andre hunder, kan reagere med aggresjon. Man må legge til rette for god sosialisering, og la hunder få gå tur sammen med avstand og roe seg ned før man lar de få hilse på hverandre, forklarer Buvik.

- Kan gå for å drepe

Det kan være rase- og individavhengig hvilke hunder som får et høyt adrenalinnivå i møte med andre hunder, men Buvik forteller at dersom en hund føler seg presset, så vil sjansen øke betydelig for aggresjon og i verste fall at har den ikke så mange andre muligheter enn å bruke tennene. I møte mellom hunder er hundens kroppsspråk svært viktig, og møter i bånd blir derfor ekstra vanskelige.

- Konsekvensen kan være at en hund blir alvorlig skadd eller i verste fall drept. Det finnes ingen god statistikk på hvor mange hunder som blir alvorlig skadd av andre hunder, men det er viktig å huske at om en hund vil drepe, så vises det veldig tydelig. Det skjer heldigvis veldig sjelden. De fleste skader er overdrevne forsøk på å jage unna den andre hunden, men jeg har også opplevd hunder som har gått rett bort og drept andre hunder, forteller hun.

Overdriver hilsen på andre hunder

En ung hund eller valp bør få møte tre til fem faste lekekompiser hver uke. Det er ikke alltid at en valp vet hva som er best for den i det lange løp.

- En ung hund vil unngå trøbbel ved å være overdrevent ivrig og smiskende i møte med andre hunder. Det er ikke nødvendigvis slik at den ønsker å leke med den andre hunden. De to store årsakene til hundeproblemer er overdreven feil hilsning på andre hunder som valp eller for lite hilsen som voksen, mener Buvik.

- Systematisk trening

Flere hunderaser er avlet til å ha en vaktfunksjon, gjeterfunksjon eller til å holde skadedyr unna.

- Disse hundene skal ofte ut og fikse problemer, og det kan føre til konsekvenser i en hundeluftepark om de ikke er godt sosialisert. Disse hundene er avlet til å jage vekk eller fjerne dyr, også med tennene. Hvis de ikke har blitt trent riktig, skal man være veldig kyndig for at dette skal gå helt smertefritt, sier Buvik.

Selv om en hund viser aggresjon mot en annen hund, er det ingen grunn til å tro at disse hundene også skal kunne angripe barn eller mennesker.

- Det er snakk om to forskjellige ting. Dette handler om at hundeeierne bør tenke over hvordan de sosialiserer hundene sine, og respektere at dette er noe som krever systematisk trening for at hunden skal lære seg denne ferdigheten riktig. Det er ikke alltid smart å møte alle selv om hunden har lyst til det, forklarer Buvik.

foto
Hunden Nikita ble tatt med hjem etter en operasjon. Hun våknet aldri fra narkosen. Her er det lekekameraten Diablo som sørger. Nikita døde etter å ha fått bukskade av en annen hund. Foto: privat
foto
Den ti år gamle dvergpuddelen Belle ble bitt i nakken av en større hund under en luftetur på Bakklandet. Hun døde senere av skadene.