Det vedtar helseministeren i et møte med helseforetakene i dag.

- Dette er fantastiske nyheter og helt i tråd med det vi i Sør-Trøndelag Høyre har jobbet for, sier stortingsrepresentant Frank Jenssen (H).

Har jobbet for dette

Han og fylkesstyret i partiet har sammen med Helsebygg Midt-Norge jobbet aktivt overfor den nye regjeringen for å få lagt et slikt nasjonalt selskap til miljøet i Trondheim.

- Et nasjonalt helsebyggforetak er et viktig tiltak for å bidra til bedre sykehus for pasienter og ansatte i hele landet. Den kompetansen vi vet finnes i Trondheim etter mange års kompliserte og vellykkede utbygginger, pluss miljøene vi har ved NTNU og Sintef, gjør etter min mening stedsvalget for hovedkontoret naturlig, sier Jenssen.

Bedre samordning

Helse Midt-Norge RHF skal etablere et felles eid helseforetak for samordning innenfor eiendomsområdet i løpet av 2014. Det nye foretaket skal ha en desentralisert organisasjonsmodell med hovedkontor i Trondheim.

–Det skal bidra til bedre samordning av eiendomsvirksomheten innenfor spesialhelsetjenesten, og ha ansvar for oppgaver innen analyse, systematisering og formidling av kompetanse og erfaringer – samt rådgivning og byggherrefunksjon ved gjennomføring av investeringsprosjekter, sier Jenssen.

Flere byggeprosjekt i kø

Sykehus-Norge forvalter i dag en eiendomsmasse på 4,9 millioner kvadratmeter. Det er mer enn både Statsbygg og Forsvarsbygg. Det ligger politiske planer som tilsier investeringer på i gjennomsnitt ni milliarder kroner årlig i nye helsebygg.

Prosjektene for nye bygg står i kø. Nytt sykehus i Møre og Romsdal og nytt psykiatribygg på Østmarka og på St. Olavs er bare noen av prosjektene som kommer.

Adresseavisen 22.10. 2013