Jernbaneverket skal denne helga utføre nødvendige oppgraderinger på Trønderbanen, Nordlandsbanen og Meråkerbanen.

- Vi skal ha det vi kaller et helgebrudd som betyr at all vanlig rutetrafikk stanses, men Jernbaneverket eller våre entreprenører vil kjøre arbeidstog uregelmessig på skinnene, forklarer kommunikasjonssjef Dag Svinsås i Jernbaneverket område Midt til Adresseavisen.

Setter opp buss for tog

Han forteller at det er svært strenge sikkerhetskrav til det å oppholde seg i nærheten av jernbaneskinner.

- Vi er bevilget mye penger, men vi må også få tid og ressurser til å bruke dem. Det høres kanskje ut som et luksusproblem, men det er utfordrende å jobbe ved og i sporet når det samtidig skal gå tog der. For det er ikke bare når toget passerer at man ikke kan jobbe. Bare det er et tog på en strekning, så er det ikke lov å arbeide, forteller Svinsås.

NSB setter opp buss for tog for alle lokaltog på strekningen Trondheim S–Steinkjer, Trondheim S–Storlien og for de fleste dagtogene mellom Trondheim og Bodø. Lokaltogene mellom Trondheim S – Heimdal–Melhus Skysstasjon–Lundamo går som normalt.

- Bør beregne god tid

- Skal du reise med NSB i denne perioden møter du opp på stasjonen som normalt etter oppsatt rutetid. Siden vi ikke får kjøre tog under arbeidet, kjører vi buss på innstilte strekninger. Reisetiden vil være litt lenger enn normalt siden bussen bruker noe mer tid enn toget. Vi anbefaler spesielt reisende som skal benytte NSB til Trondheim lufthavn Værnes om å beregne ekstra god tid, sier markedsansvarlig for Trønder- og Meråkerbanen, Hilde Lyng i en pressemelding.

Jernbaneverket skal være ferdig med arbeidene slik at lokaltrafikken i Trondheim skal kunne kjøre som normalt fra og med første tog mandag morgen 14. september.

- Det er viktig å merke seg at nattogene mellom Trondheim–Bodø denne helgen innstilles uten alternativ transport, understreker Lyng.

Oversikt over strekningene

Trondheim S–Stjørdal

På Leangen stasjon utenfor Trondheim skal det graves ned rør og kabler. Det skal videre arbeides ved Ranheim stasjon i spor 2. Undergang ved Saksvik skal repareres. Mellom Hommelvik og Hell er det generisk signalkontroll; det samme ved selve Hell stasjon. Videre arbeides det for fullt på prosjektet dobbeltspor Hell–Værnes i helgen. På Stjørdal stasjon skal det jobbes med signalet og bytte av planovergangsløsning.

Meråkerbanen

Bruvanger skal forlenges samt sveising av sporet. I tillegg skal det arbeides ved Hegra stasjon.

Skatval–Røra

Både ved Skatval og Langstein stasjoner skal det utføres generisk signalarbeid. Mellom Langstein og Skogn er det flere vedlikeholdsprosjekter. På Levanger stasjon foretas svillebytte. Ved Berggrav skal sporveksel repareres samt signalkontroll. Samme kontroll også ved Verdal stasjon og Røra stasjon.

Nordlandsbanen

Det blir stor og hektisk aktivitet ved flere steder på Nordlandsbanen i helgen. Slipetoget skal i aksjon på Malmbanen mellom Mo i Rana og Ørtfjell. Skredsikring ved Rauberget vil føre til sprengning i fjellsiden. To kulverter skal legges inn ved Mo i Rana stasjon og ved Bodø stasjon.

Lenger sør er det underbygningstiltak og rassikring på strekningen Grong–Lassemoen, svillebytte mellom Lassemoen og Namsskogan, bruarbeid og fjellsikring skjer også mellom Majavatn og Svenningdal.

På Mosjøen stasjon og mellom Mosjøen og Mo i Rana skal det legges fiberkabel. På samme strekning vil det jobbes med brufundamentene ved Dalselv bru. Holmvasselv bru får utvendig mekanisk reparasjon. På strekningen Gartland–Harran skal løsmasser i sideterreng og fyllinger stabiliseres samt sikres mot skred.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter

Når det pågår vedlikehold på skinnene må det være en dedikert sikkerhetsvakt på hvert arbeidssted. Foto: JERNBANEVERKET
Denne helga skal Jernbaneverket gjøre store vedlikeholdsprosjekt over store deler av landet. Foto: JERNBANEVERKET