Også innenfor eldreomsorgen er det en budsjettsprekk på ca. 35 millioner. Heller ikke dette merforbruket vil bli rettet opp med nedskjæringer resten av året.

– Det vil i løpet av året bli brukt ca. 100 millioner mer enn budsjettert innenfor helse og velferd i Trondheim kommune. Slik kan det ikke fortsette, sier Arbeiderpartiets kommunalråd Geir Waage.

Les også: Tapper midler fra utviklingshemmede

Han varsler derfor krav om bedre rapportering og etablering av en innsatsgruppe under rådmannen med spesialoppgave å overvåke økonomistyringen i de enhetene som sliter med budsjettkontroll. Dette gjelder både i avdeling oppvekst og i avdeling helse og velferd.

Har inndekning

– Det er kun et fåtall enheter som står for rundt 90 prosent av merforbruket. Og det går ut over alle. Men det blir ikke kutt. Vi har inndekning for de 70 millionene i merforbruk på bo- og aktivitetstilbudet og i eldreomsorgen, uten å bruke engangspenger fra disposisjonsfondet, sier Waage som advarer sterkt mot å gå inn i 2016 med et for høyt driftsnivå.

Han sier det er et gjennomgående lederansvar å følge de vedtatte budsjettene, fra bystyret og rådmannen ned til de enkelte enhetslederne. Waage varsler en full gjennomgang av kommunens bo- og aktivitetstilbud for å avklare årsaken til merforbruket.Les også: Skal hastegranske kommunens tilbud for utviklingshemmede

Reelle budsjettrammer

– Tilbudet ble styrket både i 2014 og i år. Likevel er det blitt overskridelser. Vi må finne ut hvorfor dette skjer. Jeg tror vi må se nærmere på organiseringen av tilbudet. Og jeg tror budsjetteringen ikke har vært god nok. Vi må se på hvorvidt budsjettmodellen på dette feltet fungerer som den skal, og på behovet for å øke budsjettrammene. Beslutningsgrunnlaget for oss politikere har ikke vært godt nok frem til nå.

Waage peker på tydelige tilbakemeldinger fra pårørende og sier det er helt nødvendig å sikre mer forutsigbarhet gjennom reelle budsjettrammer.

Samhandlingsreformen

De 50 største kommunene i landet har varslet om en samlet budsjettsprekk på 1,4 milliarder kroner etter årets fire første måneder. Nettobeløpet for Trondheim er 92 millioner.

– Det sier meg at problemene i kommuneøkonomien ikke er et trondheimsfenomen. Jeg tror det er en effekt av samhandlingsreformen vi står overfor. Det er denne reformen som utgjør en forskjell de siste par årene, og jeg tror den er underfinansiert. Trondheim kommune har som kjent betalt betydelige beløp til St. Olavs Hospital for lengeliggende pasienter. Samtidig er de som skrives ut, dårligere enn før. Dermed blir det en dobbel belastning for kommunen når mottaksapparatet får mer krevende pasienter å ta seg av.

Waage mener kommunene må rette en henvendelse til KS slik at saken kan tas opp i fellesskap.