Anført av den rakryggede, kiltkledde sekkepipespilleren Jim Motherwell ankom den skotske delegasjonen Krigsseilerplassen i Trondheim lørdag formiddag. Der ble de mottatt av ordfører Rita Ottervik (Ap) som ønsket både skottene og trønderske venner velkommen. Deretter holdt Jim Leishman - fylkesordfører for Fife-regionen hvor Dunfermline ligger - en tale for de frammøtte. Han åpnet med et aldri så lite humoristisk poeng.

- Jeg spilte fotball for Dunfermline i yngre dager, og var med på tre kamper i Norge. I 1973 spilte vi mot Rosenborg på Lerkendal og tapte 1-0. Jeg minnes at RBKs spill var skittent og dommeren var partisk, og vi måtte trøste oss med en whisky på Skansen etterpå, fortalte Leishman.

Han mener at den høytidelige vennskapsseremonien på Krigsseilerplassen også hadde fortjent en whisky.

- Hjemme i Skottland skåler vi ved slike anledninger, men mannskoret Nøkken som gjestet oss i fjor drakk opp det meste vi hadde på lager, tøyset Leishman.

Katedraler, helgener og vikinger

Trondheim og Dunfermline ble vennskapsbyer allerede i maidagene 1945. Forbindelsen mellom de to byene var visstnok det første by-til-by-vennskapet som ble opprettet i Europa etter andre verdenskrig. Kontakten mellom de norske troppene i Dunfermline og lokalbefolkningen var svært god, og en meget aktiv ungdomsforening i byen tok initiativ til vennskapsbåndet, forteller Bodil Skjånes Dugstad.

- Ungdomsforeningen valgte Trondheim blant annet fordi begge byene har katedraler, begge har hver sin helgen og begge er vikingbyer, sier Skjånes.

Personlige venner

Dunfermline er en av de eldste bosettinger i Skottland, og byen var Skottlands hovedstad i mer enn 500 år.

Skjånes' far, arbeiderpartipolitikeren Ivar Skjånes, var i sin tid ordfører i Trondheim og var den som mottok skottene på sitt første vennskapsbesøk i byen i 1946.

- Siden den gang har vennskapet vært veldig nært, og mange er blitt personlige venner på grasrotnivå, forteller Skjånes.

Krigsgraver på Stavne

Både ordfører Ottervik og Jim Leishman er opptatt av å videreføre arven til yngre generasjoner. Samarbeid mellom ungdommens bystyre i de to byene, er allerede etablert.

- Ungdommen er framtiden, og det er bare dem som kan videreføre det solide vennskapsbåndet mellom de to byene i framtiden, sier Leishman.

De skotske gjestene skal også delta i 17. mai-feiringen og sekkepipespiller Jim Motherwell spiller ved bekransningen av de britiske krigsgravene på Stavne søndag morgen.