Geir B. Lerdahl visste fra før av at en sjåfør i Norgestaxi var siktet for hallikvirksomhet. Men han var ukjent med politiets siktelse mot ytterligere en sjåfør og en drosjeeier. Han vil derfor ikke uttale seg om de to konkrete personene.- Vi kjører for tiden en kampanje i Oslo-drosjene våre mot trafficking, og derfor er det tragisk at dette kommer nå, sier Lerdahl.

Får advarsel i bilen

I kampanjen «Stopp menneskehandel» vil barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem gå direkte på horekundene og fortelle dem hva de kan være en del av dersom de kjøper sex. Norgestaxi er en av ministerens støttespillere i kampen mot menneskehandel. Som et ledd i aksjonen har derfor selskapets biler i Oslo fått nakkeputer med informasjon om menneskehandel og prostitusjon. «Sexkjøp kan være slavehandel - kjøper du sex?», er advarselen du får om du setter deg i baksetet på en av drosjene.- Dette skal vise at en bil fra Norgestaxi ikke er riktig plass å henvende seg hvis en ønsker den type tjenester, sier Lerdahl, som opplyser at holdningskampanjen mot drosjekunder også skal videreføres til andre byer i landet.Sparkes kampanjen i gang i Trondheim vil den også virke holdningsskapende overfor sjåførene her, mener Lerdahl.

Ikke opplyse

Ifølge Norgestaxi-lederen er det imidlertid bare et fåtall drosjekunder i Trondheim som ber sjåførene opplyse om hvor de kan kjøpe seksuelle tjenester i Trondheim.- Vi har ingen regler for hva sjåførene skal gjøre i slike tilfeller, fordi dette er noe som går på alminnelig etikk og moral. Men for det første bør ikke drosjesjåførene vite hvor de kan få kjøpt sex. Og for det andre bør de ikke opplyse om det til kundene dersom de skulle vite det, sier Lerdahl.- Hva vil skje med drosjesjåfører tilknyttet Norgestaxi om de skulle bli dømt for hallikvirksomhet eller menneskehandel?- Det må det tas stilling til i hvert enkelt tilfelle. Sjåførene er jo ikke ansatt hos oss, men hos den enkelte drosjeeier. Dette vil også eventuelt være et spørsmål for samferdselsmyndighetene som tildeler og inndrar løyver, sier Lerdahl, som legger til at det trengs politiattest for å få kjøreseddel for drosje og for å bli tildelt løyve. Det er også politiet som utsteder og inndrar kjøresedler.Styreleder i Norgestaxi Trondheim AS og administrerende direktør i Norgestaxi AS, Trygve Flølo, reagerer også sterkt på saken.- Det er en trist sak dersom dette er riktig, fordi vi tar fullstendig avstand fra denne typen virksomhet. Vi samarbeider med departementet mot trafficking, understreker han.Taxi-sjef. Daglig leder i Norgestaxi i Trondheim, Geir B. Lerdahl, synes det er tragisk at tre personer tilknyttet selskapet er siktet i menneskehandelsaken.

Daglig leder i Norgestaxi i Trondheim, Geir B. Lerdahl, synes det er tragisk at tre personer tilknyttet selskapet er siktet i menneskehandelsaken. Foto: VEGARD EGGEN