- Vi ble litt paff da denne målingen dukket opp, innrømmer rådgiver Tore Nordstad ved Miljøenheten i Trondheim kommune.

Tirsdag ettermiddag begynte målestasjonene i Trondheim å fange opp økningen av svoveldioksid og svevestøv i byen.

Råtne egg

- Det toppet seg ved 18-tiden før det snudde og gikk nedover igjen, forteller Nordstad.

Såpass høye målinger av svoveldioksid er nemlig sjelden kost i Trondheim.

Flere av adressa.nos lesere blant annet på Støren og på Byåsen tipset om den merkelige lukten, som kan minne om råtne egg, eller en skikkelig sur fis.

Dette skyldes trolig H2S (hydrogensulfid), som er en annen svovelforbindelse, som vi ikke har målinger på. Begge disse gassene, noe svevestøv og sikkert noen andre gasser kom alle fra Island.

Bárðarbunga

Vakthavende meteorolog Steinar Skare ved Meteorologisk institutt i Bergen uttalte til adressa.no i går at lukten sannsynligvis kom fra Island.

- Det er vel vulkanen Bárðarbunga som slipper ut litt røyk og gass. Lukten stammer fra denne vulkanen fordi veldig små mengder har blitt fraktet mot Norge, sa Skare.

Han mente høytrykket trolig ville fortsette noen dager, men kunne ikke fastslå hvor mye lukt som vil kjennes i Trøndelag fremover.

- Før var svoveldioksid et problem på grunn av mye svovel i kull og olje, som ble brukt til fyring. Gassen førte til sur nedbør. Da fulgte vi med på den gassen. Målingene ligger der av historiske årsaker, og fordi det er en skummel gass, forteller rådgiveren.

- Ikke farlig

Nå er det derimot lenge siden SO2-grafen har gjort noen hopp.

- For halvannet år siden hadde vi en situasjon i forbindelse med en brann nærme målestasjonen ved Bakke kirke. Så kan vi få utslag på fyrverkeriet nyttårsaften.

Nordstad mener utslaget ikke var noe innbyggerne trengte å bekymre seg for.

- Det var nok ingen som ble syke som følge av dette, mener Norstad.

Måleeneheten på toppen av Trondhem Torg registrerte lukta. Foto: Tore Nordstad, Miljøenheten, Trondheim kommune
Denne grafen viser at også andelen med svevestøv (PM2,5) i Trondheim fulgte økningen av svoveldioksid tirsdag ettermiddag. Svevestøvet er markert i lyseblått. Foto: Skjermdump Miljøenheten i Trondheim kommune