Sakene som havner hos landets 23 konfliktråd er både straffesaker og sivile saker. Både i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag har antallet saker som ble behandlet i 2004 økt sammenlignet med året før. Årsaken er at politiet mener flere straffesaker egner seg for konfliktrådet, i tillegg til at antallet politisaker med ungdom under 18 år øker.

Politiet ser at konfliktrådet kan være et bedre alternativ enn vanlig straff i mange tilfeller.

Konfliktrådsleder i Sør-Trøndelag, Iren Sørfjordmo, sier straffesakene til en viss grad gjenspeiler de straffbare forholdene som politiet behandler.

Færre taggesaker

Årsaken til økningen i sivile saker er mer tilfeldig. Om det skyldes en reell økning av sivile konflikter i samfunnet eller at flere oppsøker konfliktrådet, er uklart.

Konfliktrådslederen peker på at en økning på 33 prosent i Sør-Trøndelag er mye.

- Politiet er blitt flinkere til å vurdere og sende saker til konfliktrådet. Særlig gjelder dette saker der gjerningsmannen/-kvinnen er under 18 år.

Hos gutter i Sør-Trøndelag var det i fjor størst økning i aldersgruppen 12 til 14 år. I straffesaker med gutter mellom 15 og 17 år har økningen vært 28 prosent.

- Hos jentene har den største økningen vært saker der gjerningspersonen er mellom 15 og 17 år: Her har saksmengden økt med 60 prosent fra 2003 til 2004, og gjelder i hovedsak naskeri, opplyser Sørfjordmo.

Økning i naskerisaker

- Fra januar til desember i 2004 opplevde vi en økning i naskerisaker på 80 prosent. Veldig mange av dem som nasker er jenter. Dette er bemerkelsesverdig mye, sier Arne Nordtvedt, leder for forebyggende avdeling ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

- I mange tilfeller der ungdom er involvert, er det preventivt å løse saken i konfliktrådet. Det er mer hensiktsmessig at ungdommen møter fornærmede ansikt til ansikt, enn at vedkommende får en bot som kanskje foreldrene betaler.

Flere under 12 år

Rådet behandlet 89 flere saker i fjor enn i 2003. Økningen er stor innen skadeverk, mobbing, vold og vinningsforbrytelser.

- Blant annet har vi hatt en stor økning på saker der gjerningspersonen er under 12 år. I 2003 behandlet vi 36 saker i denne kategorien, mens antallet i 2003 var åtte, sier Astrid Lutdal Skjetne, konfliktrådsleder i Nord-Trøndelag.