I går startet den første massevaksineringen på Valentinlyst helse- og velferdssenter. Men beboerne fra Lade, Lilleby, Valentinlyst og Strinda hadde det ikke travelt med å få et sprøytestikk mot den fryktede svineinfluensaen. Trondheim kommune hadde ressurser til å vaksinere 3000 mennesker, men bare rundt 1000 fulgte oppfordringen fra helsemyndighetene. Dette får helse- og omsorgsministeren til å reagere.

–Oppslutningen om vaksinen i Trondheim så langt er ikke god nok, slår Anne-Grete Strøm-Erichsen fast.

Se til Bergen

Statsråden trekker frem Bergen som et godt eksempel på en norsk storby som har klart å mobilisere innbyggerne til å la seg vaksinere.

–I Bergen har pågangen vært veldig god. Årsaken til det tror jeg blant annet er at kommunen har hatt en veldig bra informasjonskampanje, som har vært rettet direkte mot innbyggerne. For eksempel er den ene veggen på rådhuset i sentrum dekket med en diger plakat som oppfordrer folk å vaksinere seg. Man kan ikke unngå å legge merke til den, og slike virkemidler er effektive. Samtidig har de hatt tydelig informasjon om den praktiske gjennomføringen, understreker Strøm-Erichsen.

Ingen kø

Da Adresseavisen var innom velferdssenteret på Valentinlyst i går formiddag, var det ingen tegn til kødannelse.

–Vi hadde en topp like etter åpningstid klokken 08.00, men sykepleiere har hatt romslig med tid, sier assisterende kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen (bildet).

Familien Kalland-Berg benyttet anledningen til å få vaksine på vei til barnehagen. De var ikke i tvil om at de skulle benytte seg av tilbudet.

–Vi har ventet til det ble vår tur. Vi har små barn, og ønsket derfor ikke å utsette dem for smitte. I tillegg mener vi det er et samfunnsansvar. Vi vil ikke være bærere av smitte, sier mamma Ingvild Kalland.

Tar selvkritikk

Den assisterende kommuneoverlegen innrømmer at massevaksineringen i Trondheim så langt ikke har vært som forventet.

–Det er overraskende at så få møter opp, sier Muruvik Vonen. Han erkjenner at kommunen kunne gitt bedre informasjon om vaksineringen til innbyggerne.

–Det er helt sikkert ting vi kunne vært flinkere til. Vi baserer oss mye på å spre informasjon via internett og papiravisen, men det er jo klart at ikke alle følger med på det. For oss har det imidlertid vært viktig å ikke love mer enn hva vi klarer å gjennomføre, forteller han.

I høst har alle landets 12 år gamle jenter fått tilbud om HPV-vaksinen, som skal beskytte mot livmorhalskreft. I Trondheim ble oppslutningen også her veldig dårlig, og sju av ti 12-åringer takket nei til å vaksinere seg. Statsråden ønsker ikke å trekke en sammenligning til interessen for den vaksinen, men understreker viktigheten av god informasjon.

–Jeg har ikke grunnlag for å si at helsemyndighetene i Trondheim har gjort en dårlig jobb. Det er imidlertid som regel usikkerhet som gjør at man lar være å vaksinere seg, og da er det bare god informasjon som kan hjelpe, understreker Strøm-Erichsen.

Skolevaksineringen startet også onsdag. Totalt har responsen for vaksine i Trondheim blant skolebarna vært lavere enn interessen blant førskolebarna.

–Dekningsgraden er på seksti prosent, men enkelte skoler er oppe i åtti prosent oppslutning, og det er vi godt fornøyd med, sier den assisterende kommuneoverlegen.

Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonsovervåking er ikke direkte bekymret for at interessen for massevaksinasjon i Trondheim så langt ser ut til å være lavere enn forventet.

Pandemien ikke over

–Det vi ser er at folk nå tror at faren er over. Men det er fortsatt viktig at motivasjonen holdes oppe for vaksinasjon, fordi vi kan få en ny pandemibølge, sier han.

Iversen er også svært opptatt av at skolebarna blir vaksinert:

–Barn er de største smittebærerne.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er ikke imponert over hvordan Trondheim kommune har informert innbyggerne om svineinfluensavaksinen. Foto: STEINAR FUGELSØY