Klubbleder ved Marienborg Jomar Kvitland er sjokkert over resultatet av sveisemålinger gjort av NSBs bedrifthelsetjeneste i år.

- Da måleresultatet kom ble vi sjokkert, for å si det mildt. Det var skremmende lesning å se at verdien av skadelig krom kan være hundre ganger over verdien for lovlig norm, sier klubbleder Jomar Kvitland.

«For høy eksponering av kreftfarlige stoffer»

Det var i etterkant av Adresseavisens artikkelserie om Marienborg at arbeiderne ba om målinger av luftkvaliteten på sveiseverkstedet.

Artikkelserien avslørte at siden 1980 har det dødd 83 personer av sykdom ved NSBs verksted i Trondheim før de ble 68 år.

Bedriftshelsetjenesten i NSB konkluderte i en intern rapport datert 30.mars 2012:

«Målinger i sveiseverkstedet til Mantena på Marienborg viser en uakseptabel dårlig luftkvalitet sammenlignet med Arbeidstilsynets normer, og det er indikasjoner på altfor høy eksponering av kreftfremkallende stoffer.»

Stoppet arbeid

Arbeidet ved sveiseverkstedet ble stoppet umiddelbart av ledelsen, og det ble innført et forbud mot å sveise med rustfritt materiale, som inneholder de høyeste verdiene av krom og nikkel.

Jomar Kvitland er selv sveiser. Han sier det har vært gjennomført flere målinger på 1980- og 90-tallet av luftkvaliteten på sveiseverkstedet.

- Målingene har alltid vist at det er tungmetaller i lufta, men det har så vidt jeg husker alltid vært innenfor et lovlig nivå. Men så var jo også grensen for hva som er lovlig, langt høyere da enn nå, sier Kvitland.

Det er ikke ofte arbeiderne må sveise med rustfritt materiale. Etter at resultatet av målingene er blitt kjent, er det nå bare lov å sveise med rustfritt materialet i helgene og på kveldstid, fordi det er færre folk på jobb.

- Da skal friskluftsmaske brukes, både under sveising og ved rengjøring av lokalet i etterkant. Vi har forbedret ventilasjonen etter målingene, men ikke er i mål, sier Jomar Kvitland.

Før målingene har sveisingen foregått uten ekstra verneutstyr, i hvert fall i tolv år.

TIDLIGERE ANSATT - Jeg følte meg forgiftet

TIDLIGERE ANSATT: - Løsemidlene luktet som fransk prostitusjon

PÅRØRENDE: - Kunne far vært i live i dag?

- Livsfarlig fabrikk

- Sveiserne mistet rommet for spesialsveising i år 2000, i forbindelse med innsparinger. Det var et rom med særdeles god ventilasjon, sier Kvitland.

Tolv år etter, når et alvorlig måleresultat ligger på bordet, kommer sveiserne etter all sannsynlighet til å få rommet tilbake.

- Vi jobber også for at sveitserne skal få tilbake det gamle verkstedet de hadde før. Det er mye større, og har langt bedre ventilasjon, sier Kvitland, og legger til:

- Å få tilbake det gamle sveiseverkstedet er noe både ledelse og sveiserne på Marienborg ønsker.

På spørsmål om det er tilsvarende forhold ved andre avdelinger på Marienborg, svarer klubblederen:

- Det spørsmålet kan jeg ikke svare nei på, men hvis det er slik at Marienborg er en fabrikk hvor det er livsfarlig å jobbe, så må vi få fjernet farene, sier han.

Endrede oppgaver

Kommunikasjonssjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby sier flytting til nytt verksted i år 2000 var basert på endrede , hvor behovet for et stort sveiseverksted ble redusert til et minimum.

- Mantena har nå iverksatt tiltak, basert på rapporten som ble gjennomført i regi av Mantena.

Fra årsskiftet vil det ifølge Lundeby bli utplassert en egen sveisebu, som er spesiallaget for å hindre at avgassing medfører spredning av helseskadelige stoffer.

Som en kommentar til klubbleders utsagn om at hvis det er livsfarlige forhold ved fabrikken, så må det stanses, sier Lundeby:

- Arbeidet på sveiseverkstedet ble stoppet da innholdet i rapporten ble kjent. Problemet er i dag ikke eksisterende.