Søndag var Odd Reitan og så på den brannherjede tomta. Men eiendomsbaronen tok herjingene i øyesyn uten å være klar over han selv er den klart dominerende eieren i kvartalet. Ikke bare eier han 51 prosent av lokalene der News, Ricks, Nikita, og Cafe Pablo hørte til - men gjennom sitt eiendomsselskap E.C. Dahls eier han også Motehuset Sand. I tillegg eier han Postgården - som heldigvis ikke ble rammet.

- Er du sikker på at jeg er størst? Jeg synes det var bare et lite hjørne...Men du har vel rett. Ja, jo - en katastrofe er det uansett. Men det er klart man kjenner det ekstra som eier.

- Som den største eiendomsbesitteren har du vel klare tanker om hvordan det bør bli?- Neei, nå har jeg nok med sorgbearbeidingen, sier Reitan - men mislykkes med å holde tilbake latteren.

- Jeg er frustrert etter brannen ennå. Men når det først er så gæli som det er, så må vi ikke overlate dette til rikssynserne. For da blir det aldri noe av, advarer eiendomsbaronen og innrømmer glatt at han ser seg selv som premissleverandør.

- Vi setter oss gjerne i førersetet. Jeg tror det kan bli jævlig bra - selv om jeg ennå ikke har fått snakket med mine folk.

Reitan bekrefter nå overfor Adresseavisen at de allerede har store planer for bakgården til Posthuset. Det foreligger plantegninger for en arkade.

- Hvordan dette blir nå, er jeg usikker på. Det kan hende vi blir nødt til å se hele kvartalet under ett - og forandre planene som foreligger. Men det er jeg usikker på.

- Hva med bakgården til Nordre - tenker dere fortetting?- Det må vurderes, fastslår Reitan.

Han er redd for at gjenoppbyggingen vil drøye og konstaterer at eierne må samkjøre seg slik at de sammen kan gå for samme løsning.

- Det vil jeg om nødvendig ta initiativ til, erklærer han.

- Den enkleste måten å samkjøre eierne på er at det bare er én eier?- Selvfølgelig! Men det hadde jeg ikke tenkt på ennå, jeg nei, bedyrer Reitan.- Men du er slett ikke uinteressert i å ta over resten?- Nei, jeg vil se positivt på det. Det kan jo være det er noen som ikke vil være med videre, svarer han og starter raskt med å berømme sitt trønderske eiendomsselskap, E.C. Dahls «som vil utvikle eiendommene på en fornuftig måte».

- Ønsker du at det skal bygges opp som lav trebebyggelse?- Det er lett å føle at det bør bli slik nå. Jeg ser i hvert fall ikke for meg noen svær koloss. Men uansett hvordan vi bygger det opp så er det et kjempetap. Vi vil aldri få tilbake det vi hadde - selv om man kan kopiere fasadene, mener Reitan, men dveler ikke lenge:

- Vi kan ikke bare sitte å grine. Min erfaring er at det ikke er noen vitse å grine for det som er borte. Vi må snu det til noe. Noe framtidsretta. Vi må forene det gamle og det nye. E.C Dahls har stor kompetanse på dette. Vi har vist hva vi kan på Lade. Vi må gjøre dette til noe som blir bra for Trondheim, sier en engasjert eiendomsbaron og selger.

- Og Trondheims befolkning behøver ikke være redd for grådige eiendomsbesittere - for de er egentlig patriotiske byutviklere?- Ha, ha. Akkurat. I hvert fall hvis det er meg du snakker om. Det kan jeg garantere!

foto
Foto: IVAR MØLSKNES