For fire år siden bestemte kvinnene på Husfliden seg for å lage en ny modell av trønderbunaden. En «snakkis» om hvor fine de gamle, svarte bunadene fra 50-tallet var, ga inspirasjonen til å sette i gang produksjonen.

Resultatet ble en svart- og gulfarget trønderbunad i samme, tradisjonelle rokokkostil.

Én av ti

Til tross for at den blå og rustfargede trønderbunaden fortsatt er mest populær, selges det stadig flere av den svarte, også til ungdommen. Da de startet salget kjøpte flest voksne modellen, men nå sier Stavnes at trenden er i ferd med å snu.

- I år har det vært flere konfirmanter enn tidligere som har kjøpt den nyeste modellen, sier hun, og legger til at den har stått for én av ti salg på bunader hos Husfliden i Trondheim. En ny, komlett bunad med veske og påsydd sølv, koster fra 24 300 kroner.

Stavnes sier de har fått positive tilbakemeldinger, men forteller at mange spør og lurer på hvorfor vi har valgt å lage en ny modell.

- Gledelig utvikling

Festdrakt-designer Lise Skjåk Bræk, synes det er flott at Trønderbunaden har kommet i en svart variant.

- Det var jo veldig mye svart i gamle dager fordi det var det eneste de fikk laget, så det legger seg pent inn i en tradisjon, sier hun.

Skjåk Bræk synes utviklingen på bunadsfronten er gledelig. Hun mener variasjonen kan bidra til gi mer personlige valg.

- Gått av skaftet

Designeren forteller om en eksplosjon av interesse for bunad de siste årene.

- Alle vil ha bunad, det har gått av skaftet, sier hun.

Skjåk Bræk mener bunaden er med på å feire en tilhørighet og originalitet til det å være norsk, og tror det er en av årsakene til at flere ønsker seg bunad.

- Når du kommer til en flyplass så må du høre på språket for å forstå hvor du har landet. Hele verden har blitt lik, og alle har samme jeans og T-skjorte. Da vil en gjerne kjenne en identitet, og det bidrar bunaden til.

Galla-antrekk

Skjåk Bræk forteller at en ellers hverdagslig klesstil gjør bunaden litt ekstra staselig. Hun mener den er med på å få kvinner til å føle seg veldig kvinnelig, og i tillegg er den praktisk.

- Bunaden kan brukes i alle arrangement. Du har alltid noe å ha på deg. I bursdager, bryllup, på 17. mai eller på fest. Den tilsvarer et galla-antrekk, sier hun.