Adresseavisen 18.03.13

- «Man er fattig når man ikke klarer beholde tingene sine», er tilbakemeldingen fra de unge, sier forsker Ragnhild Brusdal ved Statens institutt for forbruksforskning.

I dagens utgave av Adresseavisen kan man lese at unge i aldersgruppen 18-26 år i Midt- Norge har 88,5 millioner kroner i ubetalt i inkassogjeld, ifølge tall fra fra inkassoselskaper. Men det sitter langt inne å kvitte seg med dyrekjøpte eiendeler når man ikke greier å betale regningene.

De som får betalingsproblemer må ofte få hjelp fra sine foreldre, eller ta en ekstrajobb for å takle ekstrautgiftene, ifølge Brusdals forskningsrapport ved Statens institutt for forbruksforskning. Rapporten baseres på en undersøkelse blant unge i alderen 18-25.

Hjelp hjemme

Årsakene til betalingsproblebene er ofte ubetalt kredittkortgjeld, luksuskjøp og overforbruk. Rapporten slår fast at de fleste klarer å ordne opp i betalingsproblemene sine før de ender som betalingsanmerkninger.

- I tillegg til hjelp fra foreldre, gjør også egen arbeidsinnsats at man kommer seg ut av dette. Det er en liten andel som har løst utfordringene ved å ta opp nye lån, eller ved å bruke kredittkortet, sier Brusdal.

Hennes studie tar utgangspunkt i den personlige økonomien til 1000 unge, og hvordan de løser økonomiske problemer når de oppstår. Utvalgskriteriet har vært at deltagerne må ha betalt for varer og tjenester med kredittkort det siste året.

- Dette er for å få en større konsentrasjon av de som kunne tenkes å ha betalingsproblemer, sier forskeren.

Les dagens eAdressa:Unge skylder 88 mill. i inkasso (krever pålogging)

Kredittkort-krise

Ifølge Gjeldsoffer-Alliansen er kredittkortgjeld den største utløseren av pengeproblemer blant unge. Her opplever uerfarne at små summer fort øker i omfang, med en høy rentesats.

- Gjelden blir svært høy i forhold til deres inntekt, og flere får ødelagt starten på voksenlivet, sier leder Bengt Scheldt.

Tilbakemeldingene fra de unge i forskningsrapporten er at over halvparten hadde opplevd å bli

tilbudt kredittkort uten å ha bedt om det.

– Dette skaper en viss uro og 60 prosent var enig eller helt enig i utsagnet «Jeg synes at det er for lett å få kreditt». De unge voksne ønsker ikke å bli utsatt for for store fristelser, skriver Brusdal i sin rapport.

«Det er også tydelig at god økonomisk kunnskap og god orden på økonomien er viktig for å unngå betalingsproblemer. Undersøkelsen viser at det er et ønske blant de unge om mer opplæring og personlig økonomi i skolen og de fleste mener også at det er for lett å få kreditt.

Fristelsene kan bli for store for noen», skriver forskeren i sitt sammendrag.