De to marinefregattene «HNLMS Van Speijk» og «HNLMS De Zeven Provicien» ligger i helga til kai utenfor cruisehavna nedenfor Pirbadet. Det skriver Trondheim Havn på sine nettsider.

Fartøyene skal ligge der frem til mandag morgen. Herfra går ferden videre til bunkringsanlegget på Høvringen ved Trolla.

Trenger tre kaiplasser

De to frigattene som er 122 meter (HNLMS Van Speijk) og 144 meter (HNLMS De Zeven Provicien) lange trenger hele tre kaiplasser.

Området vil være avsperret og bevoktet under hele oppholdet. Det er derfor dessverre ingen mulighet for skuelystne å komme tett på marinefartøyene eller å gå om bord.

HNLMS Van Speijk er det syvende i rekken av marinefartøy oppkalt etter den nederlandske marineløytnanten Jan Carolus Van Speijk (1802 - 1831). Skipet ble bygget i 1991 og klassifiseres som Karel Doorman-skip, et multifunksjonelt marineskip.

HNLMS De Zeven Provicien er i sin tur det første i rekken av luftforsvars- og kommandofrigatter, men det åttende i rekken som bærer navnet De Zeven Provicien. Om bord bærer skipet Evolved Sea Sparrow Missil (ESSM)  og SM-2 Block IIIA missil-system.