Quang Ho forlot elleve søsken, mor og far i flukt fra kommunistisk politi og et vanskelig liv. Etter åtte døgn i en åpen fiskebåt og fire måneder i flyktningleir landet 39 vietnamesiske båtflyktninger på Værnes. ¿Jeg kjenner de aller fleste i dag også. Noen bedre enn andre, sier Quang Ho (53). Foto: norunn bergesen

Overalt hvor de har kommet, har vietnamesiske flyktninger gruppert seg og dannet sine samfunn. Ifølge Statistisk sentralbyrå bor 848 vietnamesiske innvandrere og deres norskfødte barn i Trondheim (per 01.01.08). 580 av disse bor i Heimdal bydel, og ifølge vietnamesisk flyktningforening bor over 350 vietnamesere på Tiller.

Blant venner på Tiller

På 1980-tallet, da de fleste flyktningene kom, ble mange plassert i den nye bydelen som var under utbygging. Mange i andre generasjon blir på hjemstedet.

–Jeg liker å bo med mine landsmenn rundt meg. Det føles trygt og godt sier Quang Ho.

Han kom til Trondheim 12. juni 1980. Tillerbygg ble han først i 1987.

–Da jeg og kona fikk barn, flyttet vi hit. Det er familievennlig, fint og rolig her, sier Quang.

Bakgrunnen hans er alt annet enn rolig. Da Vietnamkrigen tok slutt i 1975, la store mengder vietnamesere på flukt fra regimet. Omkring 1,5 millioner båtflyktninger og deres etterkommere bor i dag i USA. I Norge er det bosatt drøyt 19¿200 vietnamesere.

Flukten fra hjemlandet

Sommeren 1980 er Quang Ho 23 år. Det er fem år etter krigens slutt. Det kommunistiske politiet jakter på ham. To ganger har han vært i fengsel og i konsentrasjonsleirer.

–Jeg hadde ingen lys framtid i Vietnam. Jeg ville reise til et sted hvor jeg kunne utdanne meg, arbeide og leve fritt, sier han.

Quang gikk om bord i fiskebåten han skulle flykte i, sammen med 50 andre mennesker.

–Båten var 2,8 meter bred og 11 meter lang. Den var åpen, med en liten kahytt. Vi hadde med en to måneder gammel baby. De siste dagene av båtflukten hadde vi lite mat og drikke. Det var svært vanskelig og tøft for meg og de som var sammen med meg. Uværet skremte oss og jeg trodde vi skulle dø vært minutt, sier Quang.

Etter åtte dramatiske døgn på Kinahavet, så de den norske oljetankeren og håpet ble for alvor tent. Quang forteller om kvinnen som kom ut av byssa på det svære skipet og oppdaget den lille fiskebåten han satt i. Skipet het «Hoegh Skean», og mannskapet reddet båtflyktningene til et bedre liv. Etter fire måneder i en flyktningleir i Singapore, var Quang på vei til Norge, sammen med 38 av de andre han dro fra Vietnam sammen med. De andre dro til USA, Canada og Australia.

Quang syntes Trondheim var en stille og snill by. Han bodde på Buran først.

–Jeg husker veldig godt at jeg og noen kamerater skulle på kino. Vi ante ikke hvilken film det var, bare kjøpte billetter og satte oss på Rosendal. Etter fem minutter gikk alle ut. Det handlet om en båttur.

Og båtturen sitter fortsatt som et traumatisk minne hos Quang. Men den ga ham også en ny sjanse.

Eide endelig egen fremtid

–Jeg har tatt utdannelse som bilmekaniker, i data samt tolkeutdannelse ved HiST og jobbet mange steder, sier Quang.

I dag jobber han i kommunens tolketjeneste. Han tolker i helsetjeneste, barnehage, skoler, hos politiet og i retten – overalt hvor det behøves i offentlig sektor.

–Da vi kom til Tiller, flyttet vi inn i en leilighet på 60 kvadratmeter. Her bodde jeg og kona med to barn og hennes foreldre i 11 ½ år, sier Quang.

Storfamilien sammen, slik tradisjonen er. Og de sparte penger.

–I 1999 flyttet vi inn i nybygget enebolig, smiler Quang, og forteller at kona jobber i bank.

30 år siden de første kom

De aller første vietnameserne kom til Trondheim i 1979. Dette skal markeres i lokalene til Åsheim skole 1. mai. Datoen er valgt også for å markere Saigons fall, 30. april 1975. Etter Vietnamkrigen ble hovedstaden i sør omdøpt fra Saigon til Ho Chi Minh-byen. Dagen og hendelsen kalles offisielt i Vietnam «Frigjøring av sør» – de vietnamesiske flyktningmiljøene i utlandet kaller dagen «Dagen for tap av landet». Det vietnamesiske miljøet i Norge har store samlinger og fester. Særlig vietnamesisk nyttår feires.

–I mitt nabolag har vi 10-15 familier som er en del sammen til fest. Vi feirer store dager og at barna fullfører utdannelsen, sier Quang.

Quang flyktet fra forfølgelse og forlot samtidig hele sin familie i Vietnam.

–Men, det er trygt på Tiller, smiler han.

Quang Ho forlot elleve søsken, mor og far i flukt fra kommunistisk politi og et vanskelig liv. Etter åtte døgn i en åpen fiskebåt og fire måneder i flyktningleir landet 39 vietnamesiske båtflyktninger på Værnes. ¿Jeg kjenner de aller fleste i dag også. Noen bedre enn andre, sier Quang Ho (53). Foto: norunn bergesen