Alison Heyerdahl  (1873-1965) var født i Trondheim, som tredje barn av kjøpmann Johan Daniel Fürstenberg Lyng og Alison Martine Lyng.

Også andre berømtheter kommer fra den samme familien, bl.a. tidligere utenriksminister John Lyng og industrigründer Bjørn Lyng fra Leksvik. De var begge Thor Heyerdahls fettere, og hadde nær kontakt med hverandre.

Unge Alison ble sendt på kostskole i England, der hun lærte seg å sette pris på overklassens selskapsliv. Samtidig ble hun også en overbevist darwinist, med stor interesse for naturvitenskap.

Da  den unge skjønnheten kom tilbake til Trondheim, ventet beilerne. Hun giftet seg tidlig, ble skilt, og giftet seg på nytt, og fikk etter hvert seks barn, men bare fire av dem vokste opp. Da hun skilte seg for andre gang, var det for å flytte til Larvik, til bryggerieier Thor Heyerdahl, som ble far til Kon-Tiki-ekspedisjonens verdenberømte leder.

– Jeg har aldri skjønt hva farmor så i farfar, hun var spirituell, en intellektuell kapasitet med store kunnskaper om de fleste samfunnsområder. Han var en langt enklere type, sier barnebarnet, Thor Heyerdahl jr. til Adresseavisen. Han husker farmoren godt, og satte stor pris på henne.

– Farmor svar svært stolt over å være trønder. «Vet du hva jeg ville vært om jeg ikke var trønder,» pleide hun å spørre, før hun selv svarte: «Da ville jeg vært skamfull,» forteller barnebarnet og ler.

Les mer om den fargerige og viljesterke Alison Lyng Heyerdahl i Ukeadressa i dag, lørdag 25. august.