Lørdag formiddag kunne forbipasserende høre sang og musikk, lage bærenett og gå inn i en mini-regnskog på Torvet i regi av tv-aksjonen. I år går pengene til Regnskogfondet.

- I år har vi mange hensyn å ta. Vi har en flyktningkrise, og der støtter vi alle gode tiltak. Men vi ser at folk fortsetter å gi til tv-aksjonen, sier byaksjonsleder i Trondheim Sarah Føreland.

Les også: Ringedugnad for Regnskogfondet

Merker krisen

- Hvordan merker dere flyktningkrisen?

- Næringslivet gir litt lavere summer. På næringslivsdugnaden fikk vi en halv million kroner i år mot én million i fjor, sier byaksjonslederen. Hun understreker at dette var én isolert innsamling, og at byens næringsliv totalt har bladd opp to millioner kroner hittil.

Fylkesaksjonsleder i Trøndelag Eirik Hjulstad Iversen sier det er litt tidlig å si hvordan krisen vil påvirke innsamlingen.

- Vi merker at det er fokus på den akutte flyktningkrisen, og slik må det være. Samtidig ser vi at engasjement avler engasjement, for folk ønsker også å bidra til tv-aksjonen, sier han.

Nok bøssebærere

Førland tipper rundt 3000 personer vil være i sving med å banke på dører i byen mellom klokken 16 og 18 søndag. I år går TV-aksjonens penger til Regnskogfondet.

- Vi er heldige i Trondheim! I år som i fjor har vi full bøssebærerdekning, sier en strålende fornøyd byaksjonsleder.

Regnskog på Torvet

Føreland er mektig imponert over innsatsen til små og store, privatpersoner og næringsliv. Rundt 700 elever ved Charlottenlund skole har fått inn 146 000 kroner, og i går kom to damer fra såpebutikken Lush til henne med en overraskelse:

- 50 000 kroner, værsågod, sier Føreland.

- 18 skoler og 14 barnehager har engasjert seg. Skoler har benyttet seg av undervisningsopplegg om regnskogen, Birralee har laget en egen regnskog, 3T har spinnet i 24 timer, nevner hun som flere eksempler.

Giverstafett

Ved 14.30-tiden ledet Stavanger an i Storby-kampen, og toppet giverstatistikken med 16, 45 kroner per innbygger. Trondheim kommer på femteplass med nesten ni kroner per innbygger. Søndag vil bøssebærerne banke på dører på 1500 ulike ruter bare i Trondheim.

- Vi er i mål når det gjelder antall medt bøssebærere. Jobben nå består i å kontakte de som har meldt seg for å rette opp skjevhetene i Trondheim by. Vi mangler en del på sørsiden av Trondheim, som Saupstad, Kolstad, Flatåsen og Heimdal, sier Føreland.

Les også: Jensen lover raskere grønt skifte

Halve regnskogen ødelagt

Eirik Hjulstad Iversen påpeker at TV-aksjonen er vel så mye en folkeopplysningkampanje.

- Folk skal bli nysgjerrige på tematikken og regnskogen. Dette er en av de aller viktigste utfordringene vi står foran. Siden 2. verdenskrig har vi mennesker klart å ødelegge halve regnskogen. Nå må vi ta vare på det som er igjen. Det som skjer i regnskogen har også stor betydning for oss som bor i Norge. Regnskogen kalles ofte «livets bibliotek», og inneholder mange godt bevarte hemmeligheter, blant annet når det gjelder artsmangfold. Det må vi ta vare på, sier han.