«Amtsskolebestyrer» var den gjeve tittelen han hadde nesten hele sitt yrkesaktive liv. Peter Dybdahl overtok roret ved Søndre Trondhjems amtsskole (fylkesskolen) i 1879 og ble der i over 30 år. Den gang var fylkesskolen den eneste mulighet for tilleggsutdannelse etter folkeskolen for mange landsungdommer.

Peter Dybdahl (1842-1912) var født i Rissa, og var sønn av gårdbruker Torger Dybdahl og Anne Krognæs. I 1862 ble han uteksaminert fra Klæbu seminar og ble da lærer i Østerdalen. Men allerede etter to år var han tilbake i Trondheim, som lærer ved Ilens almueskole. Året etter flyttet han til Vår Frue sogns almueskole, og i 1866 kom han til Guttebetalingsskolen. Samtidig underviste han i naturfag ved Katedralskolen. 1870-1871 gikk han Statens Gymnastikkskole og reiste dessuten på flere studieturer til utlandet.

Dybdahl skrev blant annet en lærebok i anatomi og helselære, tegnet og utga et botanisk Norges-kart og laget et større zoologisk plansjeverk - et arbeid han ble belønnet for både i Norge og England. I 1909 fikk han Borgerdådsmedaljen.

Amtsskolebestyrer Peter Dybdahl var gift med Sofie Amalie Dreyer som var datter av gullsmed Eilert T. Dreyer og Caroline Holm.

Foto: INGRID J. BRISSACH