- Vi kan ikke bruke hagen som følge av bråket fra veien, sier Liv Merethe Tilseth. Hun bor i ett av rekkehusene i Vidarheim borettslag mellom Åsveien skole og Johan Falkbergets vei i Byåsveien. Bare en lav hekk skiller rekkehuset fra Byåsveien.I flere år har borettslaget søkt kommunen om en skikkelig støyskjerm som beskytter både mot trafikkstøy og forurensning. 12 boenheter langs veien ønsker en skjerm tilsvarende det beboere i Innherredsveien ved KBS-senteret har fått satt opp. Støynivået utendørs er målt til 67 desibel. Nivået er ikke høyt nok til at kommunen er pålagt støyreduserende tiltak i tråd med forurensningsloven.

Økt trafikk

Likevel er støyen over grensen for støynivået som miljøverndepartementet/SFT mener er akseptabelt for nybygg. Disse retningslinjene legger opp til en akseptabel grense på 55-60 desibel utendørs og 30-35 desibel innendørs .- Tallene viser at bråket utendørs overskrider akseptabelt nivå, sier Tilseth og nabo Gunlaug Solbakk.- Trafikkøkningen de siste tre årene har virkelig vært merkbar. Antallet biler øker samtidig som det fortettes mer i form av utbygging. Blant annet har kommunen solgt masse tomter på Havstein. Kommunen burde foreta en ny måling. Jeg er ganske sikker på at den vil vise et høyere støynivå enn tidligere. Husene er bygd på 1960-tallet med en isolasjon som ikke er tilpasset dagens støynivå, sier Solbakk.

Rød støysone

Solbakk og Tilseth viser også til kommunens støykart som viser at beboerne bor i en rød støysone. Det betyr at den gjennomsnittlige støyen utendørs i den røde sonen er mer enn 70 desibel. Den røde sonen avsluttes ved Johan Falkbergets vei, bare noen meter lenger opp i Byåsveien fra Vidarheim borettslag.Borettslaget mener kommunen dessuten burde gjøre tiltak for hele Byåsveien. .- Byåsveien er en steinørken. Flere trær ville ha isolert oss bedre mot støy, samtidig som beplantning bedrer miljøet. Det er helseskadelig å bo under slike forhold, sier Tilseth og Solbakk.

Foto: KARI HOVDE