Konsekvensen er en situasjon som nå er meget alvorlig.

Statsråden er glad Helse Midt-Norge overprøvde sykehusstyrets beslutning om å legge ned prøverørsklinikken.

Ifølge statsråden ble hun informert om beslutningen av styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge på et møte de hadde avtalt god tid i forveien.

- Vi møttes for å gå gjennom hele helseregionen, og situasjonen ved St. Olavs spesielt, i og med at de sliter med betydelige økonomiske utfordringer, sier ministeren. Sylvia Brustad landet i går kveld på Værnes for å være med på årsmøtet i Sør-Trøndelag Arbeiderparti, som avholdes i dag, og hvor St. Olavs Hospitals økonomiske skjebne blir ett tema.

Almlid orienterte

- Almlid orienterte meg om at styret i Helse Midt-Norge hadde besluttet å overprøve sykehusets avgjørelse om å legge ned fertilitetsklinikken, og det ble jeg veldig glad for å høre. Dette er en avdeling som er ledende på sitt felt, og det er helt klart at vi trenger mer kunnskap om og må bli mye bedre på dette feltet, sier Brustad.

Fortvilte par demonstrerte over den varslede nedleggelsen, og styret ved sykehuset gikk gjennom en lang og vanskelig prosess før beslutningen om nedleggelse av prøverørsklinikken ble fattet. Sykehusdirektør Roar Arntzen har siden det ble kjent at klinikken sto i fare, uttrykt usikkerhet om hvorvidt styret hadde fullmakt til å beslutte at tilbudet skulle legges ned.

- Hvorfor kom ikke beskjeden om at de ikke kunne legge ned tilbudet tidligere?

- Det kan ikke jeg svare på.

- Ikke tatt alvorlig

- Har du fortsatt tillit til styret ved St. Olavs?

- Det er opp til styret i Helse Midt-Norge å avgjøre om sykehusstyret fortjener tillit.

- Sykehuset legger ned sengeposter og klinikksjefer hevder tilbudet de kan gi pasientene dersom kuttene gjennomføres nærmer seg grensen for hva som er forsvarlig. Skal det være sånn?

- Jeg vil si mer om dette på møtet i Sør-Trøndelag Arbeiderparti, men må konstatere at styret ved St. Olavs Hospital ikke har tatt de økonomiske utfordringene nok på alvor, og det har ført til en situasjon som nå er meget alvorlig, sier Brustad.

Statsråden hevder det ikke er slik at pasientene i Midt-Norge har fått mindre helsepenger fra staten enn andre steder i landet.

- Snarere tvert imot, sier Brustad.

Helseministeren tar til etterretning at administrerende direktør ved St. Olavs, Roar Arntzen, i går valgte å fratre sin stilling, men vil ikke kommentere hans avgang utover det.

Helseminister Sylvia Brustad landet i går kveld på Værnes. I dag vil hun snakke til Sør-Trøndelag Arbeiderparti på deres årsmøte, blant annet om St. Olavs svært trengte økonomiske situasjon. Foto: FRANK SKAUFEL