Hvor mye er en testikkel egentlig verdt? Er man hund av type «blandingsrase» med kjøpesum kr 8500, er svaret 4250 kroner.

Hundeeieren på Saupstad fikk nylig tilkjent summen i erstatning etter at saken gikk til Forbrukertvistutvalget.

Ifølge hundeeieren ble det ved andre valpekontroll oppdaget at hunden ikke hadde fått testikler i pungen. Da hunden var rundt seks måneder, hadde den fått ned én testikkel. Etter at hunden ble 20 måneder hadde den fremdeles bare én testikkel, og klageren var derfor nødt å operere ut testikkelen som lå i buken, ettersom denne kunne forårsake kreft.

Kan ikke brukes til avl

Tilstanden heter kryptorkisme (gresk for «gjemt testikkel»), og betyr at én eller begge testiklene ikke er på plass der de skal. Testiklene kan fortsatt gjøre jobben sin, men tilstanden er arvelig og gir høyere risiko for testikkelkreft, så slike hunder blir ofte kastrert.

Adresseavisen har vært i kontakt med hundeeieren, som sier at hunden ikke kan brukes til avl eller utstilling.

– Selger har ikke gitt lyd fra seg under prosessen, men vi er fornøyde med å ha fått medhold. Vi har fremdeles ikke sett noe til pengene. Operasjonen kostet over 12 000 kroner, så vi har tapt mye penger på dette. Men vi er så klart veldig glad i hunden likevel, sier han.

Flere lignende konflikter

Norsk Kennel Klubbs standardavtale ved hundekjøp sier at halv pris ved halv mengde testikler er standard oppreisning.

Saupstadhunden er langt fra den første som blir gjenstand for denne typen konflikt. Forbrukertvistutvalget har hatt ni saker siden 2008 som helt eller delvis har gått på mangler i hunders underliggende poser. Også her har halv pris på halvt antall testikler vært praksis.