- Min bekymring er om de private, små aktørene klarer å følge opp alt. Vi har en stor organisasjon i ryggen, og har dette som fulltidsjobb, sier leder for omsorgsavdelingen i Frelsesarmeen, Britt Marit Sundberg.

Lite oversikt

Det siste året har vist en stor giverglede i det norske folk, og flere private aktører har startet opp grupper og innsamlingaksjoner for å hjelpe både flyktninger og andre mennesker med behov. Sundberg synes det er flott at mange vil bidra, men ser at det har sine utfordringer.

- Jeg tror det kan bli uoversiktelig, og mange brukere er litt forvirret. De skjønner ikke helt hvem som er de forskjellige organisasjonene. Det er heller ingen som kan kvalitetssikre hvor det blir av det som leveres inn av gaver eller penger. Mannen i gata må være litt kritisk, sier Sundberg.

Sprer seg fort

Hun tror mange private aktører kan bli tatt på senga når de ser omfanget av arbeidet.

- Det er et stort ansvar man får i hendene, og arrangementer i sosiale medier kan ta helt av. Jul, barn og fattigdom treffer folk midt i hjertet, og folk hiver seg på en bølge, som kan bli stor å takle alene, sier Sundberg.

«God jul, lille venn»

Linn Strømberg Sødal har virkelig fått kjenne på effekten av å spre informasjon via sosiale medier. I november opprettet hun arrangementet «God jul, lille venn» på Facebook, som ble delt 6000-7000 ganger på få dager.

- Vi samler inn julegaver til barn som har mindre å rutte med, sier Sødal.

Dugnaden startet i Drammen i 2011, og Sødal ønsket å ta den med til Trondheim. Mandag måtte hun stoppe påmeldingen, da hun ikke har nok mottakerbarn til alle som ønsker å gi.

- Jeg så for meg at mange ønsket å delta, men ikke at det skulle bli så stort. Det er første gang jeg gjør dette, og det har jo blitt en stor jobb, sier Sødal.

Hun vil likevel understreke at hun synes det er vanvittig morsomt å jobbe med dugnaden, og setter stor pris på all responsen hun har fått.

Ingen konkurranse

Sødal har startet opp dette helt alene her i  Trondheim, men har inngått et samarbeid med Røde Kors, Strinda Frivilligsentral og flere større organisasjoner. Det er disse som deler ut gavene hun får inn, og folk kan være trygge på at de kommer i rette hender.

- Jeg hadde aldri gjort dette uten større organisasjoner i ryggen. Det hadde jo ikke gått heller, for det er de som gir meg informasjon over hvem som trenger gaver, sier Sødal.

Frelsesarmeen og Britt Marit Sundberg ønsker å påpeke at det er flott at mange frivillige ønsker å hjelpe til.

- Det er jo ingen konkurranse om å hjelpe fattige, sier Sundberg.

Britt Marit Sundberg i Frelsesarmeen ber folk tenke seg om før de starter opp frivillige grupper. Foto: Privat
Linn Strømberg Sødal står bak dugnaden «God jul, lille venn», som har skapt et stort engasjement i Trondheim. Her med sønnen Caspian. Foto: Privat