Døtrene Lund har kjempet sine foreldres sak i nesten ett år. Etter at Adresseavisen skrev om saken i dag, tok ordfører Rita Ottervik affære. I dag møttes kommunen og ekteparets pårørende, som fikk presentert to alternative løsninger om plass på samme sykehjem.

- Dette er en gledens dag, nå skal jeg opp og snakke med far! sier en sliten, men glad, datter Wenche Lund til adressa.no etter møtet med ordføreren.

To tilbud

Søstrene Wenche Lund og Grethe Frank Lund har kjempet for en felles alderdom for foreldrene i nesten ett år. Etter at saken om det eldre ekteparets ensomme tilværelse på hvert sitt sykehjem sto på trykk i Adresseavisen, tok det kun timer før Trondheim kommune tilbød foreldrene deres to forskjellige løsninger. I formiddag tok ordfører Rita Ottervik initiativ til et møte hvor hun presenterte tilbudene til de pårørende.

- Vi har hatt et bra møte med datteren og fått mer innsikt i sakens forløp. De har fått to konkrete tilbud om løsning, hvorav det ene er en mulighet for innflytting på et helt nytt sykehjem. Nå skal de hjem og diskutere hva de velger, sier Ottervik.

Ektepar skal prioriteres

Selv om kommunen har retningslinjer på at ektepar skal prioriteres ved sykehjemsplasseringer, tok det nærmere ett år før saken med ekteparet Lund lot seg løse, og da skjedde det som følge av et oppslag i Adresseavisen.

NETTKOMMENTAR: Hjerterått

- Må slike saker bli mediesaker før kommunen ordner opp?

- Det er helt tydelig politisk vedtatt og administrativt fulgt opp at ektefeller skal prioriteres. Men i slike saker er det gjerne mange involverte, både pårørende og hjelpeapparat, at ikke alt går like strømlinjeformet hver gang. Men det er viktig å få vite om det, for det er da vi kan få gjort noe med det, sier ordføreren.

Sterke reaksjoner

Det er ikke bare ordføreren som har reagert på saken om de to eldre som etter 60 års ekteskap fikk plass på hvert sitt sykehjem. Både blant Adresseavisens lesere og blant politikere har reaksjonene vært sterke. Kristian Dalberg Hauge (FrP) er opprørt og etterlyser en debatt rundt om hvorvidt Trondheim faktisk har en sykehjemsdekning når sånt skjer. Høyres Yngve Brox reagerte umiddelbart da han leste gårsdagens leserinnlegg i Adresseavisen og varsler at han vil ta opp saken i formannskapsmøte førstkommende tirsdag.

- Det ene er denne konkrete saken. Det andre er å håndtere sånne saker generelt, hvorvidt kommunen har kapasitet nok etter at samhandlingsreformen ble innført, sier Brox.

Knut og Edit giftet seg på starten av 50-tallet. Selv om ekteskapet består, er samlivet nå ufrivillig avsluttet. Foto: privat