foto
Overopphetet: Veterinær Trond Relling sier varm bil er alvorlig for en hund, og den kan bli overopphetet.

På sommerstid er det mange hundeeiere som etterlater hunden sin i bilen, uvitende om at hunden kan bli overopphetet. Hunden kan dermed få alvorlige skader av det.

– Det er snakk om liv eller død. Man må tenke seg godt om før man transporterer hunder, sier Trond Relling, veterinær og daglig leder ved Byåsen Dyrehospital.

Går i koma og dør

En solrik dag hvor temperaturen er 20 grader ute, kan temperaturen i bilen stige til 58 grader. Relling sier det ikke skal mye til før hunden blir for varm.

– I en bil kan det bli ekstremt varmt, og da skal det ikke mange gradene til før hunden blir overopphetet. Rundt 50 grader kan den fort bli overopphetet. Da kan den få nyesvikt, og den vil da ha problemer med å få tilbake normal funksjonen på nyrene. I verste fall vil den gå i koma og dø, sier han.

Les også: Hentet hund fra varm bil

Store skader på organer

Ifølge Mattilsynets sider skjer alvorlig overoppheting ved at luften inne i bilen mettes med vanndamp. Dyr peser for å kvitte seg med varmeoverskudd, og når luftfuktigheten blir høy, minker effekten av pesingen. Dette kan føre til store skader i hjernen, tarmene, leveren og nyrene. Relling sier det er direkte sol som er verst.

– Det er solen som er farlig, og det er den som varmer opp bilen. Om det er overskyet en dag, og man tar med seg hunden, skal man ikke stole på at det er overskyet hele dagen. Det er viktig å ta sine forhåndsregler, men det beste er å unngå å ta med seg hunden i bilen, forteller dyrlegen.

Les også: Kontroversiell hundekjøttfestival i gang i Kina

La hunden være hjemme

Rellling sier det er svært alvorlig å etterlate hunden sin i bilen en varm sommerdag.

– For hundeeiere er det viktig å tenke på hvordan de løser problemet når man må ta med seg hunden. Det beste er å la den bli hjemme, sier han.

Mange har likevel med seg hunden sin, og lar den være igjen i bilen. Hvis man ser en hund som er innestengt i en bil som står i solen, er det viktig å reagere, mener Relling.

– Først må man forsøke å finne eieren. Om man ikke finner eieren må man få ut hunden på andre måter. Kanskje ved å slå gjennom glasset på bilen. Det er også viktig å ta kontakt med politiet, slik at de kan finne eieren, forteller Relling.