Norgeshistoriens største dopingopprulling styres av politiet i Sør-Trøndelag. Denne uken ledet etterforskningsopplysninger politiet til et bolighus på Ullensaker på Romerike.

- I huset finner vi store mengder dopingmidler og råstoff. Det ser ut til å ha vært en fabrikk, sier politiadvokat Bente Bøklepp til adressa.no.

Hjemmelaboratorium

Det er vanlig at dopingselgere importerer anabole steroider i pulverform fra utlandet, ofte hentes dette inn i postpakker fra Kina. Pulveret kokes sammen med olje til ferdig produkt og selges videre. Politiet mener at huset på Ullensaker har forsynt flere deler av landet med de ulovlige, hjemmesnekrede preparatene.

- Det fremstår som et laboratorium. Det dreier seg om store mengder som har forsynt flere områder enn Østlandet, sier Bøklepp.

Politiet beslagla både flytende midler og pulver i boligen. I tillegg ble det tatt beslag i både pcer og mobiltelefoner. Etterforskerne fant frem til huset etter at en person ble pågrepet onsdag.

Deretter aksjonerte etterforskerne mot bolighuset hvor en mann på 40 år ble arrestert. Ytterligere en mann, i 30-årsalderen, ble arrestert etter razziaen i dopingfabrikken. De to er siktet for grov omsetning av dopingmidler. Mannen i 30-årene beskrives å høre til i det norske kroppsbygger- og fitnessmiljøet.

Fengslet i fire uker

En rekker personer med tilknytning til samme miljø har blitt pågrepet, siktet og i flere tilfeller varetektsfengslet under dopingopprullingen i vår. Utgangspunktet var flere politiaksjoner i Trondheim onsdag 15. februar. Etterforskningen av de norske dopingnettverkene ble imidlertid påbegynt i Trondheim 1. desember 2011.

Advokat Sverre Næss er forsvarer for familiemannen på 40 år. Han møtte sin klient på politistasjonen i Lillestrøm på tirsdag. Torsdag kveld ble han overført til Trondheim og fremstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett fredag.

- Han har erkjent delvis straffskyld, sier Næss til adressa.no.

40-åringen ble fengslet i fire uker. De to første ukene skal mannen holdes fullstendig isolert og brev- og besøk kontrolleres for hele perioden. Mannen i 30-årene ble også fengslet, i to uker. Han har ifølge Romerikets Blad ikke tatt stilling til siktelsen

Påtalemyndigheten ba om at rettsdokumentene ble unntatt offentlighet, slik strategien har vært gjennom nesten hele Operasjon Gilde. Aktørene ble også ilagt taushetsplikt.

- Det gjør det vanskelig å være forsvarer. Det er lite innsyn i saken og det er ikke bra for rettssikkerheten, sier advokaten.

Stengte dopingbørsen

Det lukkede nettforumet Anabolic Forums har vært en sentral del av Operasjon Gilde. Men forumet har vært registrert i utlandet og derfor vanskelig å nå for politiet. Men på tirsdag ettermiddag ble brukerne av Anabolic Forums møtt av tomme nettsider. Teksten «Denne siden er beslaglagt av politiet» kunne leses øverst.

Flere tusen nordmenn har registrert seg på nettforumet som fungert som omsetningsplass for dopingmidler siden 2005, ifølge opplysninger adressa.no har hentet fra internasjonale internettarkiver.

Identifiserende opplysninger som adresser, telefonnummer og lignende kan ligge lagret i det enorme databeslaget fra Anabolic Forums.

-Vi har beslaglagt innholdet på forumet og sikret alle bevis ved hjelp av Kripos. Utad er det slettet, uttalte politiadvokat Per Martin Utkilen til adressa.no.

Lørdag ønsker ikke politiadvokat Bøklepp å kommentere om det er opplysninger knyttet til forumbeslaget som ledet til dopingfabrikken på Østlandet.

Fire menn fra Trondheim har sittet varetektsfengslet siden 17. februar. De er siktet for å være en del av et organisert, kriminelt miljø som skal ha omsatt dopingmidler gjennom Anabolic Forum.

Faksimile Adresseavisen onsdag 13.juni.
Faksimile Adresseavisen 13.mars.