Trondheim Tingrett finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte står bak drapet på den norsksomaliske seksbarnsfaren.

- Tiltalte avfyrte 12 skudd mens han var plassert ved bilens høyre bakdør, og ett skudd mens han var plassert ved tiltaltes venstre side, leste tingrettsdommer Leif Holm opp like etter klokken 14 i dag.

Retten delt

Retten har delt seg i synet på om det er fare for at tiltalte vil begå nye alvorlige handlinger, noe som er forutsetningen for å dømme noen til tvungent psykisk helsevern. Flertallet – meddommerne - mener at det er fare for dette, og 26-åringen er derfor dømt til behandling. Rettens mindretall - tingrettsdommeren – mener vilkårene for å verne samfunnet mot tiltalte ikke er til stede i saken.

- Samfunnsvernet tilsier at tiltalte må overføres til tvungent psykisk helsevern, leste dommer Holm fra dommen.

26-åringen har hele tiden nektet for handlingen.

Påtalemyndigheten mener derimot at våpentekniske bevis og vitneobservasjoner er blant bevisene som kan knytte ham til åstedet.

- Jeg er tilfreds med dommen. Den er riktig i forhold til sakens faktum og i forhold til reaksjon, sier aktor, førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes.

Les også: Aktor: - Bevist at han drepte Shirwac

Tomme patronhylser avgjørende

Ifølge dommen er den avgjørende bevisvurderingen for retten funn av tomme patronhylser: 13 tomhylser funnet på åstedet, tre tomhylser beslaglagt i 26-åringens leilighet i Trondheim og 14 tomhylser funnet i hans barndomshjem i Oppdal – skal alle være avfyrt i det samme våpenet.

Videre påpeker retten at Kripos-undersøkelser viser at én av tomhylsene funnet på åstedet i Ringvålveien, har vært inne i 26-åringens ladeapparat (brukes til omladning av patroner).

Vitneobservasjoner og videofilm fra overvåkningskamera gir ifølge dommen også beskrivelser som er forenelige med tiltaltes utseende.

Drapstiltalt ikke til stede

26-åringen var selv ikke til stede under domsavsigelsen i dag. Forsvarer John Christian Elden sa til adressa.no at han fryktet for sin egen sikkerhet.

Les også: - Drapstiltalt frykter for egen sikkerhet

- Mye smerte

De pårørende har fulgt rettssaken hele veien. Både de og andre tilskuere i salen har uttalt at de mener 26-åringen er skyldig og bør dømmes til fengselsstraff. De rettspsykiatrisk sakkyndige mener imidlertid at tiltalte er psykotisk og var det i gjerningsøyeblikket.

- Usikkerhet for familien

Shirwacs enke blir tilkjent oppreisningserstatning på 150.000 kroner. Tiltalte er også dømt til å betale hvert av Shirwacs fire barn i Norge 175.000 kroner.

Bistandsadvokatene la under prosedyren ned påstand om 400.000 kroner i oppreisningserstatning for hvert av hans barn i Norge.

- Vi var forberedt på en avkortning. Vi er fornøyde med dommen på tvungent psykisk helsevern. Samtidig er det stor usikkerhet i forhold til når han slipper ut igjen. Det representerer en stor usikkerhet for familien, sier bistandsadvokat Karianne Tilseth Berg til Adresseavisen.

Tar betenkningstid

Forsvarer John Christian Elden skulle rett etter domsavsigelsen til Brøset for å informere klienten sin om tingrettens konklusjon.

- Hva synes du om at retten var delt i synet på om din klient skulle dømmes til tvungent psykisk helsevern?

- Jeg synes rettens premisser var kloke. Det er kun ett sted retten har delt seg i to, og det er der flertallet tar en «better safe than sorry»-holdning, for de er ikke sikre på at det er trygt å slippe min klient ut per i dag. Mindretallet sier at dette ikke holder juridisk. Men hele retten er falt ned på en løsning, hvor de sier at her er det neppe behov for en langvarig psykisk behandling, sier Elden.

26-åringen har valgt å ta betenkningstid etter domsavsigelsen.

foto
Meddommer Gunnar Dagfinn Dahle (t.v), konstituert tingrettsdommer Leif Holm og meddommer Sonja Handberg Nielsen i retten under domsavsigelsen. Foto: TERJE VISNES
foto
Mahmed Jamal Shirwac ble skutt og drept på Heimdal 23. august i fjor. En 26 år gammel mann er nå dømt for drapet. Foto: RUNE PETTER NESS