Det er i forbindelse med Miljøpakken at gjennomkjøring i Innherredsveien, fra rundkjøringen på Solsiden til Sirkus shopping, nå ikke lenger kommer til å være mulig. Kun kollektivtrafikk og kjøring til eiendommer i gata, i tillegg til kjøring med MC blir mulig. Prøveprosjektet skal undersøke om fremkommeligheten for busser blir god nok om kapasiteten på veien reduseres.

- Det vi kort og greit har tenkt å gjøre, er å lage en midlertidig miljøgate der vi reduserer kapasiteten fra fire til to kjørefelt. Det gjør at det er flere ting som er nødvendig å endre. Busslommene må flyttes, i tillegg til at veimerking og lyskryss må gjøres om, forklarer byggeleder i Statens vegvesen, Roar Dypvik.

Målet er at gata skal bli mer urban og attraktiv, med småbutikker og restauranter på gatenivå. Gata vil etter hvert bli én av traséene for metrobuss, tidligere kalt superbuss.

- Vi har sett en trafikkøkning i denne gata, uten at vi har noen fasit på hva som er årsaken, så det er derfor bestilt et prøveprosjekt, forteller Randi Trøan, senioringeniør i Statens vegvesen.

Lyssignal for sykler

Det er dog ikke snakk om å flytte busskur. Det etableres kun midlertidig busslomme der det er fire kjørefelt i dag. Her vil det i tillegg etableres en sykkelvei.

- I krysset ved Mellomveien har vi også tenkt å teste ut signal for sykler uavhengig av den øvrige trafikken. Derfor blir det en del ombygging i akkurat det krysset, sier Trøan.

Slik vil deler av Innerredsveien se ut etter at anleggsarbeidet er ferdig. Foto: Rambøll

For biler betyr prosjektet at de blir tvunget til å ta til venstre eler høyre ved Stadsingeniør Dahls gate på Rosendal. Gjennomgangstrafikk må kjøre Strindheimtunnelen. Det kan nok ta litt tid å bli vant til, tror senioringeniøren.

- Det kan sikkert bli litt vanskelig i starten, helt til trafikantene har blitt vant med det nye kjøremønsteret. Det går seg nok til etter hvert. Samtidig har vi opplevd at en del som bor i Innherredsveien er engstelige for at de ikke kommer seg hjem, men disse vil selvfølgelig få lov til å kjøre til sine eiendommer. Likevel oppfordrer vi jo dem som ikke trenger å kjøre bil til å sykle, gå eller ta buss.

I dette krysset blir man tvunget enten til å ta til høyre eller til venstre. Foto: Statens vegvesen

- Skal bli ferdig på tre uker

Anleggsarbeidet i gata er beregnet til å ta rundt tre uker. Det betyr at også bussholdeplassene i Innherredsveien vil ha dårligere tilgjengelighet i denne perioden. Derfor begynner også dette arbeidet nå, da trafikken erfaringsmessig vil avta litt på grunn av sommerferien. Byggeleder Dypvik regner med de skal klare å holde seg innenfor den gitte tidsrammen.

- Vi skal nok klare å bli ferdige innen tre uker, men man vet aldri. Plutselig dukker det opp noe uforutsett som gjør at vi trenger et par dager ekstra. Vi er jo også litt væravhengige med tanke på merking av vei, da vi må ha oppholdsvær, så vi får håpe at trønderværet blir litt bedre enn det vi har sett de siste dagene, sier Dypvik.

I krysset med Mellomveien vil det gjøres større endringer, blant annet på grunn av lyssignal for sykler. Foto: Statens vegvesen