For en uke siden skrev Adresseavisen om en eldre kvinne som falt stygt en sen kveld i fjor. Hun rakk å trykke på trygghetsalarmen, men ingen kom. En lærling hadde ansvaret alene, og hun kikket bare inn gjennom vinduet. Der var det mørkt, og hun antok dermed at pasienten sov og at det var utløst falsk alarm.

I formannskapet tirsdag tok Sissel Trønsdal (Ap) opp saken og ba om en redegjørelse fra rådmannen om hvordan saken ble fulgt opp:

- Det er alvorlig at vi må lese om slike hendelser i Adresseavisen. Vi vil ha meldinger direkte til oss, sa Trønsdal.

Les også: Ble sendt hjem fra legevakten med hjerneslag

- Forslått og svimmel

Garåsen redegjorde for det som er blitt beskrevet som en rutinesvikt. Han forteller at kvinnen ble funnet i overkant av ti timer etter at hun trykket på knappen:

- Hun var forslått og svimmel, men snakket normalt. Hun visste ikke hvor lenge hun hadde ligget på gulvet, fortalte Garåsen.

Han sa videre at saken tas opp på et møte internt og at man «vil skjerpe rutiner», samt sørge for at avvikssystemet er godt kjent blant de ansatte.

- Jeg beklager. Vi setter vårt eget system i miskreditt med slike saker, sa Garåsen til formannskapet.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) tok ordet:

- Dette er et alvorlig brudd på tryggheten til folk. Jeg lurer på hvilken plikt man har til å melde slike saker til kommunaldirektøren. Det er totalt uakseptabelt at dette ikke meldes videre, sa Ottervik.

Les også: Dette beltet skal forebygge fall blant eldre

- Sum av alvorlige hendelser

Kommunaldirektør Helge Garåsen svarte:

- Så alvorlige saker skal meldes skriftlig og på telefon til meg. Det mest alvorlige var at vedkommende ikke gikk inn til kvinnen, men det var også alvorlig at saken ikke ble meldt videre og at ingenting ble dokumentert. Det er en sum av alvorlige hendelser, svarte Garåsen til ordføreren.

Sissel Trønsdal (Ap) sier dette er en sak hvor utfallet kunne blitt helt annerledes, men at det heldigvis gikk bra denne gangen.

- Jeg er glad for at rådmannen sier dette skal få fokus i lederverket. Vi må ikke få en slik sak igjen, sier hun.

Geirmund Lykke (KrF) tok også ordet, og sa til kommunaldirektøren:

- Takk for et åpenhjertig svar. Det er ekstremt viktig at rutiner for varsling blir fulgt, slik at man kan lære. Tilliten til hele systemert står og faller på at slike avvik blir meldt, sa Lykke.