Lærerere og helsearbeidere har fått brev med tittelen; Til deg som jobber som lærer/ i eldreomsorgen i Trondheim kommune. Både lærere og helsearbeidere har i løpet av dagen vært i kontakt med adressa.no, og fortalt om brevet fra Jens Stoltenberg og Trond Giske.

Usikker på lovligheten

- Jeg kunne gjerne ønsket å ikke få denne mailen, sier Oda Frøseth.

Frøseth er tilkallingsvikar innenfor eldreomsorgen i Trondheim kommune. Hun er trolig ikke den eneste innenfor eldreomsorgen som har mottatt e-posten fra Jens Stoltenberg og Trond Giske. Hun er også aktiv i Unge Høyre.

- Jeg registrerer at brevet er sendt til meg på e-postadressen jeg er tilknyttet som tilkallingsvikar i Trondheim kommune. Jeg vet ikke hvordan Ap har fått tak i min adresse, eller hvordan de vet at jeg jobber der. Jeg vet heller ikke om de eventuelt har gått via kanaler de ikke burde ha brukt. Jeg er rett og slett usikker på  dette, og ønsker ikke å utdype nærmere.

- Jeg kan bare si at jeg gjerne kunne ønsket å ikke få denne e-posten, sier Oda Frøseth.

- Noen har brukt mye energi

Alle ansatte i kommunen har e-postadressene tilgjengelige for offentligheten på kommunens nettsider. Både dersom man søker på navn, og dersom man går inn på de enkelte enheter.

- Det er lett å få tak i lærernes e-postadresser, de kan man lete opp på den enkelte skole. Når det gjelder ansatte i eldreomsorgen er det ikke like enkelt. Da må man kjenne til navnet på den ansatte og deretter søke opp adressen på kommunens nettsider. Det betyr at noen må ha lagt mye energi i å framskaffe adresser på ansatte i eldreomsorgen, sier It-sjef i Trondheim kommune, Harald Moe.

It-sjefen forsikrer at kommunen ikke formidler lister på ansattes e-postadresser.

- Vi får hver daglig e-poster utenfra, med tilbud om kjøp og salg, og dette kan sidestilles med slike e-poster. Vi har en åpen policy på dette, alle våre e-post adresser er åpen og tilgjengelig for hele verden, sier Moe.

- Ville tenkt meg om

Adressa.no har vært i kontakt med både Fagforbundet og Utdanningsforbundet. Ingen av de lokale lederne er kontaket av medlemmer eller har kjennskap til e-posten fra Ap.

Kommunalråd i Høyre, Yngve Brox, mener at å fri til velgerne på denne måten ikke er uproblematisk. Han er dessuten nysgjerrig på hvordan Ap har fått tak i adressene til ansatte som ikke er registrert på nettsidene til Trondheim kommune.

- Som politiker er mottakerne for mine ansatte å regne. Det er selvfølgelig opp til enhver hvem man vil sende e-post til, men dette synes jeg er betenkelig, etisk sett. Selv om du kan gjøre det, så ville jeg ha tenkt meg om, før jeg gjorde noe sånt, sier Yngve Brox.

- Bare tull av Brox

- Jeg vet ikke hvor mange e-poster vi har sendt ut med dette brevet, om vi har nådd alle vi ønsker å nå. Vi har brukt e-postadresser på skoler og eldreinstitusjoner, fordi vi vil fortelle begge yrkesgrupper hvor viktig det er å satse på lærere og helsearbeidere, sier Trond Giske, som er førstekandidat i Sør-Trøndelag Ap og næringsminister.

Giske sammenligner e-poster med vanlig post, og ser ikke helt forskjellen.

- E-posten blir oppfattet som spam, hva tenker du om det?

- Vi reagerer ulikt på dette. Jeg får post både fra Høyre og andre partier, jeg legger det til side, kaster det og tenker at dette er en del av demokratiet, sier Giske.

- At det er betenkelig fordi vi er politikere og de ansatt i kommuene er bare tull. De er vanlige borgere, selv om de er ansatt i en kommune. E-post er som vanlig post, og jeg synes Brox må  oppdatere seg på de kanalene som er tilgjengelige i vårt århundre. Vi har kanskje fått et par-tre henvendelser som har vært negative, men jeg mener dette er forholdvis udramatisk, sier Giske.

Kommunalråd i Høyre, Yngve Brox, mener Aps valgfrieri til kommunalt ansatte er etisk betenkelig. Foto: Ole Martin Wold
- Tull og tøys, Brox må oppdatere seg på de informasjonskanalene vi har i vårt århundre, svarer Trond Giske. Foto: Mariann Dybdahl