Like etter klokka 10.00 kunne store deler av Trondheim se et jagerfly malt i nasjonalfargene fly lavt på vei nordover. F16-pilot Eskil Amdal (39) fra Overhalla har drømmejobben og i dag var han ute på navigasjonstrening med jubileumsflyet.

Norsk luftmakt i hundre år

Det er hundre år siden den første norske militære flyturen ble gjennomført. Flyet, som for anledningen hadde det passende navnet «Start», tok av fra Gannestadjordet på Borre 1. juni 1912. Piloten var premierløytnant Hans Fleicher Dons, som på denne turen for første gang gjennomførte en høyresving i luften.

- Flyet og piloten som fløy fra Kjeller til Bodø i dag, er de samme som skal i aksjon 1. september over Rådhusplassen i Oslo i forbindelse med hovedarrangementet til jubileet. Det blir tidenes flyopplevelse, lover prosjektleder Stian Negaard Nilsen i «Norsk militær luftmakt 100 år».

Ny tur over Trøndelag i ettermiddag

Flyturen i dag er en del av treningen til Amdal og dersom du var uheldig og gikk glipp av det fargesprakende jagerflyet, så har du muligheten senere i ettermiddag. Klokka 13.30 er det estimert at jagerflyet tar av fra Bodø for å returnere til Kjeller.

- Han vil fly langs E6 og det vil være mulig å se jagerflyet fra flere steder i Trøndelag. Han kan være i Trondheim allerede en halvtime etter take off i Bodø, sier Negaard Nilsen.

Jubileet har vært behørig feiret i hele år, men selve hovedarrangementet vil blant annet bestå av en tolvminutters langt jagerflyoppvisning hvor trønderpiloten viser frem hva som er fysisk mulig å gjøre med en F16. I juni ble det gjennomført sju lokale flyshow, hvor Ørlandet blant annet arrangerte Nato Tiger Air Meet.

- Målet med jubileet er ikke å feire oss selv, men å sette pris på luftfartshistorien som er hundre år. Formidling og informasjon er kjernen i alt vi gjør, og vi prøver å forklare befolkningen hvordan norsk luftmakt fungerer, sier Negaard Nilsen.

foto
Jagerflyet i rødt, hvitt og blått passerte over Trondheim i 10-tida onsdag formiddag. Foto: TERJE SVAAN
foto
Jagerflyet er for anledningen malt i Norges farger. Foto: OLE GUNNAR HENRIKSEN NORDLI/FORSVARET
foto
Premierløytnant Hans Fleicher Dons fikk æren av å gjennomføre den første norske militære flyturen i 1912. Foto: FORSVARET