Mange forbinder maleren Thorvald Erichsen (1868-1939) mest med Lillehammer, men han var født i Vår Frue gate 4 i Trondhjem - der restauranten Benitos idag ligger. Faren, konditor Ernst Erichsen som skapte en institusjon i byen, kjøpte gården i 1855. Konditoriet som fikk internasjonalt ry, utvidet med sjokoladefabrikk og flyttet etter hvert til Nordre. Thorvalds mor, Trine Rian fra Børsa, fødte 14 barn, men bare sju vokste opp. Thorvald var nest yngst og minstegutt i søskenflokken. Begge foreldrene døde mens han var ung.

Bort fra Trøndelag

Etter Trondhjems borgerlige realskole og artium ved Katedralskolen i 1886, flyttet Thorvald som 18-åring til Kristiania og begynte på jusstudiet. Men snart skiftet han til Tegneskolen og Knud Bergsliens malerskole - og debuterte i 1891 på Statens Kunstutstilling med «Høststemning». Da var han elev av Erik Werenskiold. Året etter dro han til Zahrtmann i København.

Mørke kvelds- og nattlandskap preget bildene hans i 1890-årene. Men 15 intense år med lange opphold i Frankrike og Italia, gjorde ham stadig lysere i tonen. Det koloristiske gjennombruddet kom med «Landskap fra Kviteseid». Påvirket av Cézanne, Bonnard og fransk impresjonisme kom Erichsen i en overgang mellom to stilretninger.

Han deltok i flere internasjonale utstillinger i mange europeiske land.

Lillehammer

Frem til 1907 hadde Erichsen en utvikling i tre hovedtemaer: landskap, figur og interiør. Så oppsto det spesielle forholdet til Lillehammer. Fra Breiseth Hotell, hvor han bodde i 33 år, malte han utsikten fra rom nummer 25 og 27 minst 40 ganger; Kirken, Banken og Avholdsheimen går igjen i serier. Bilder med samme motiv, men med ulik belysning og farger, ble kjennetegnet på Erichsen som moden maler.

Han bygde seg hus to ganger på Lillehammer, som han eide i tilsammen 14 år, men fant ikke alltid roen der.

Lysakerkretsen

I Norge var Erichsen sterkt knyttet til Erik Werenskiold og Henrik Sørensen, blant annet gjennom Lysakerkretsen. Han var ofte på besøk hos Sørensen i Holmsbu, der han laget mange fargerike landskapsmalerier. De to var også med å stifte Kunstnerforbundet. I testamentet ga Erichsen alt han eide til Sørensen, og maleriene ble gitt til slekt og venner.

Sammen med Oluf Wold-Thorne ble Erichsen en av førerne i moderne norske malerkunst. Av sine vel 1000 bilder er han representert i Nasjonalgalleriet med 44.

Thorvald Erichsen giftet seg aldri. Han hadde mange venner, men ensomheten var tidvis vanskelig, og i 1915 han hadde et nervesammenbrudd.

Erichsen døde i Oslo av leukemi. Da var han anerkjent som en av Nordens fremste kunstnere.

Foto: INGRID J. BRISSACH