Hvor og når skal vaksineringen gjennomføres?

Massevaksineringen kan begynne så snart Trondheim kommune har 20 000 doser med vaksine tilgjengelig. Mest sannsynlig starter de opp torsdag 26. november. Vaksineringen vil foregå ved seks helse- og velferdssenter rundt om i kommunen (se kart). Åpningstiden vil trolig være fra klokken 08 til klokken 20, eller så lenge det er vaksiner igjen.

Hvem kan vaksinere seg under massevaksineringen?

Personer som har hatt laboratoriebekreftet svineinfluensa trenger ikke vaksine. Det er imidlertid ikke farlig å ta vaksinen selv om man allerede har hatt svineinfluensa. Personer som er i risikogruppene, skal forholde seg til fastlegen sin. Har man feber over 38 grader, må man utsette vaksineringen til man er frisk. Barn under 16 år vil mest sannsynlig få tilbud om vaksinen av skolehelsetjenesten.

Hvordan skal det organiseres?

Personer som ønsker å vaksinere seg, møter opp ved ett av de seks helse- og velferdssentrene. Her vil det bli et kølapp-system, og hver enkelt vil få et omtrentlig tidspunkt for når de vil bli vaksinert i løpet av den dagen. På den måten slipper man å stå i kø i mange timer. Det vil ikke være mulig å bestille time på forhånd. Det er ansatte ved de ulike sentrene som skal stå for vaksineringen. Minimum én helsesøster vil være til stede til enhver tid på hvert sted for å bistå i organiseringen. Frivillige organisasjoner vil også bidra med gjennomføringen.

Hva med parkering?

Trondheim kommune innrømmer at det er problematisk å finne gode løsninger på parkeringssituasjonen. Det vil være vakthold utenfor alle de aktuelle vaksineringslokalene som vil dirigere trafikken etter beste evne. I tillegg kan det bli aktuelt å inngå samarbeid med privat næringsliv som ligger i nærheten til lokalene, om å få tillatelse til å benytte deres parkeringsplasser.

Hva koster vaksinen?

Vaksinen vil koste 100 kroner under massevaksineringen. Egenbetaling inngår ikke i frikort-ordningen. Det vil være muligheter for veksling ved vaksineringslokalene, og trolig også muligheter for å betale med kort.

Hvor raskt virker vaksinen?

En dose vaksine til voksne gir meget bra respons i immunforsvaret, og mellom 98 til100 prosent av de vaksinerte har beskyttende nivå av antistoffer i kroppen målt tre uker etter første dose. Noe variasjon sees individuelt. Beskyttelsen er allerede noe virksom første uke etter vaksinasjonen. Dette betyr at kommunen tar utgangspunkt i at én dose skal være nok til de voksne, og at beskyttelsen er god etter tre uker.

Hvilke bivirkninger kan man få?

Vanlige bivirkninger er hodepine, tretthet, smerter, rødhet og hevelse ved innstikkstedet, feber, ømme muskler og leddsmerter, influensalignende symptomer og hovne lymfekjertler. Disse forsvinner normalt i løpet av 1-2 dager. Dataene tyder på at bivirkninger forekommer noe hyppigere etter vaksinasjon med pandemivaksinen enn etter vanlig sesonginfluensavaksinasjon.

(Kilder: Trondheim kommune og Folkehelseinstituttet)