Anita Mian er avdelingsleder ved enhet for rustjenester i Trondheim kommune.

Hun sier at de har vært klar over at nitazener er i omløp og gjør allerede tiltak.

Trøndelag har på kort tid hatt tre dødsfall hvor ble funnet spor av nitazener i blodet til de omkomne.

– Ja, det har kommet til Trondheim og vi er ute og forebygger, sier hun.

– Snakk med ungdommen din

Hun er bekymret for tendensen.

– Jeg er bekymret for ungdommer. Særlig nå i mai når mange samles på fester. Da er det ikke bare dem som er i risikosonen som kan komme ut for farlige stoffer. Er du på fest kan du komme over nitazen, sier hun.

Derfor ber hun om at foreldre snakker med ungdommene sine.

– Det blir kanskje litt «skremsel» over dette, men det er viktig at folk vet. Vi trenger en bredere bevissthet om rusbruk, sier hun.

– Nitazen kan komme i alle former. Både i væske, pulver og tablettform. Derfor er det ikke lett å identifisere stoffet, sier Mian.

Hun er tydelig på at man må søke hjelp dersom man blir dårlig eller ser andre bli dårlig.

– Ha øynene åpne. Ring 113. Ved en overdose med nitazen hjelper det ikke med én dose av nalokson, som er den nesesprayen med motgift som de mest aktive rusbrukerne får utdelt. Her må vi gange med i alle fall seks doser. Uansett må nalokson gis, men man trenger også hjelp av ambulanse og sykehus, understreker Mian.

– Og det er helsepersonell som kommer når du ringer 113. Ikke politi.

– Du trenger ikke å være i et rusmiljø

Når et nytt stoff dukker opp er alle instanser i rustjenestene i dialog med hverandre og de er ute på gata og blant ungdommer for å informere og forebygge.

– Vi er ute og snakker med folk. Oppsøkende team skal forebygge og informere. For oss er det viktig å være i forkant, sier Anita Mian.

Uteseksjonen møter dem mellom 13 og 25 år, Samur treffer dem mellom 18 og 30 år. Så er det helse- og overdoseteamet som er rettet mot de mest aktive brukerne. De er gjerne over 30 år.

– Vi ser er at yngre folk i økende grad bruker eller kommer ut for sterkere og mer potente narkotiske stoffer. Det er en stor bekymring og en risiko for ungdommer. Særlig nå, sier Anita Mian.

I maidagene møtes russ og annen ungdom på fester og sammenkomster. Anita Mian ber dem om å være forsiktige. Foto: Beate Oma Dahle, NTB

Bare ulovlig produksjon

Avdelingssjef Trond Oskar Aamo ved avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs hospital forteller at nitazen ikke er godkjent som legemiddel noe sted i verden og at all produksjon er ulovlig.

– Nitazen er en gruppe med stoffer som er beslektet med morfin. Det oppfører seg som morfin, men det er i hvert fall hundre ganger så sterkt som morfin, sier han.

Aamo forteller at det også kan være enda sterkere.

– Det er beskrevet 15 til 20 varianter av nitazen, men i Norge har vi sett 4-5 varianter, opplyser avdelingssjefen.

India og Kina

Han forklarer at nitazen ikke er et stoff som eksisterer naturlig, og at det blir kjemisk fremstilt.

– Det produseres ofte i land som Kina og India. Det fremstilles i utgangspunktet ofte som pulver. Omdanningen til tablettform kan like gjerne skje i Europa, sier Aamo.

Han har ikke hørt at det er påvist produksjon av nitazen i Norge. Aamo forklarer at stoffet antagelig eksisterer på det illegale markedet fordi det er billigere enn eksempelvis heroin og morfin.

– Nitazen kan i teorien fremstilles i mange land, sier han.

Trond Oskar Aamo spesialist i klinisk farmakologi ved St. Olavs hospital. Foto: Camilla Kilnes

Dukket opp i USA

Aamo forklarer at nitazen først ble fremstilt på slutten av 1950-tallet.

– Det er et smertestillende preparat. Den gang så man at det ikke hadde noen bedre gevinst sammenlignet med de andre preparatene man hadde tilgjengelig. I tillegg var bivirkningene problematiske, sier han.

Nitazen ble derfor lagt bort av den lovlige legemiddelindustrien. Aamo forteller at stoffet de siste tre årene for alvor har dukket opp på det illegale markedet i verden.

– Det er cirka tre år siden det begynte å dukke opp i enkelte stater i USA. I Norge har vi hatt det i cirka halvannet år. Dette er et typisk fenomen. Det blir lagt vekk av legemiddelindustrien, så blir det tatt frem igjen av illegale produsenter og fremstilt i nye varianter. Det kastes ut i markedet uten noen form for undersøkelse, sier avdelingssjefen.

Han forklarer at distribusjonen gjerne foregår via internett og post.

– Kan ende med overdose

Aamo forteller at mengden nitazen kan variere mye i en ulovlig fremstilt tablett.

– Man vet ikke hvor sterkt det er eller hvor uttynnet stoffet er i en tablett som er illegalt produsert. I legemiddelindustrien har man prosesser som sørger for at stoffet er helt likt fordelt i hele tabletten, sier han.

Avdelingssjefen forklarer at det finnes tabletter som utgir seg for å være et annet stoff, men som likevel inneholder nitazen. Han opplyser at det blant annet er påvist nitazen i tabletter som utgir seg for å være et mildere opioid som eksempelvis oksykodon.

– Det kan ende med overdose fordi tabletten inneholder noe annet enn man tror, sier Aamo.

Avdelingssjefen forteller at det ofte er lett å skille en ulovlig fremstilt tablett fra et godkjent legemiddel.

– En illegalt fremstilt tablett går lettere i stykker. Merkene er ofte ukjente, forklarer han.

– Spesielt farlig

Aamo ber også folk ringe 113 umiddelbart dersom det er mistanke om overdose.

– Behandlingen er den samme som ved en morfinoverdose, men man må behandle mer intenst og gjentatte ganger, sier han.

Avdelingssjefen tror det er personer som tar nitazen med viten og vilje, men også at noen får det i seg uten å vite hva stoffet er.

– Det er spesielt farlig når de ikke er klar over det. Da er de ikke kjent med at de må være mer forsiktige, avslutter Aamo.

Vil du gi tilgang til lesing av denne saken til ditt barn? Husk at abonnementet ditt kan deles med tre medlemmer av samme husstand. Familiedeling finner du her.