Marianne Skjæret Bergan (31) har beinkontroll på julehandelen. Allerede i starten av november kunne hun med fordel lene seg godt tilbake i godstolen, da var siste julegave lagt i handleposen. Samtidig virrer det trege sjeler der ute som ennå ikke har tenkt på hva som må inn før jul.

– Det er godt å være ferdig med det. Jeg er ikke særlig glad i det hektiske kjøpesenterkaoset i desember. Det er veldig mange mennesker, lange køer og alle er stresset. Da synes jeg det er mye bedre å kunne gå i fred og faktisk kunne se litt ordentlig på ting, sier Skjæret.

Siden hun fikk barn har Bergan gjort det til en årlig tradisjon å få unna brorparten av shoppingen i september.

30 årlige pakker

Hvert år handler trøndere for over fire milliarder kroner i årets siste måned, ifølge Statistisk sentralbyrå. Den enkelte forbruker kommer til å punge ut 10 000 kroner i forkant av julaften. Det er shopping som tilsvarer en økning på nærmere 40 prosent, sammenlignet med resten av året. Da er det ikke rart at kjøpesentrene stappes fulle.

Desemberhandelen er av stor betydning for enkelte bransjer. For butikker med salg av musikk, video, fotoutstyr, klokker og smykker pleier omsetningen i desember å være mellom to og tre ganger så høy som en annen kalendermåned.

I den store hvite posen gjemt under trappen til familien Bergan ligger omtrent 30 pakker. Det er antallet som må kjøpes inn før hver julesesong, da lønner det seg å gå strategisk til verks.

– Jeg lager en liste over de jeg skal kjøpe til og hva de kunne tenke seg. Da slipper jeg å svirre rundt på senteret. Noen navn er jeg som regel litt usikker på, men da får gavefeltet bare stå tomt, sier Bergan.

Fornøyde barn

Hun anslår at det blir mellom fem og seks turer på kjøpesenter, samtidig finner hun noen av gavene på nett. Mange av gavene finner hun på salg, en av fordelene ved å handle i september måned. Barna på tre og syv år virker alltid å være fornøyd når de åpner presangene under treet.

– Jeg kjøper ikke rask, nei. Jeg spør gjerne barna mine hva de ønsker seg, men ofte ender jeg opp med å heller kjøpe hva de egentlig trenger, smiler hun.

Barna hennes sine venner får derimot hakket oftere det som står på ønskelisten. Bergan understreker at hun er veldig glad i både julegavehandelen og spesielt julehøytiden som senere venter. Hun foretrekker bare å få unna arbeidet så raskt som mulig. Nå ser hun frem til julebakst og andre stressfrie aktiviteter sammen med barna.

Pengeforbruk

For henne betyr det ikke så mye at julehøytiden suger pengene ut av vinduet.

– Det er jo også litt derfor jeg begynner å tidlig, så slipper jeg å bruke opp så mye penger på en gang. Jeg synes egentlig at det er flott, det er kjempefint å få lov til å gi til andre. For oss som har råd til det betyr det ikke all verden, men jeg kan forstå at det kan oppleves utfordrende og vanskelig for de som ikke er så heldige, avslutter hun.

Marianne Skjæret Bergan venter tålmodig på en frikveld. Etter at barna har lagt seg, skal hun sette på rolig musikk, finne frem saks og papir og begynne innpakkingen. Foto: Kjell A. Olsen