Motorsyklister mot mobbing: - Vi ser disse ungdommenes engasjement og virkningen av det. Det er mange i deres gruppe som drar nytte av arbeidet deres og det er naturlig for oss å støtte dem, sier Johnny Snerten (til venstre), Ole Sørensen og Tom Skabelund-Johansen. Foto: Finn Walther

For fire år siden startet Kristian Sætre organisasjonen Oss mot mobbing.

Nå reiser han og kjæresten Ada Grambo Norge på langs sammen med motorsykkelklubbene Charitybikers, Viking MC, Norwegian Veterans MC Club og Metallheads against Bullying.

– Vi gjør dette for dem som gruer seg hver dag til å gå på skole og jobb. Vi viser vår tydelige støtte til dem. Vi viser også et alternativ til de som mobber, for det er mange som tror at det er tøft å mobbe. Når folk ser oss ser de kanskje et hardt ytre. Men vi mobber ikke, vi tar vare på alle, sier Tom Skabelund-Johansen fra Charitybikers.

«Årets forbilde»

Midt blant kraftige skinnvester og kraftige motorsykler står Sætre (19) og forloveden Ada Grambo (20). Selv sitter de på i bil med campingvogn, men de setter stor pris på mc-folkets engasjement.

– Det er veldig moro, vi digger det, sier paret.

Par mot mobbing: - Der det er folk er det det mobbing, og nå er den største arenaen på nettet. Det er veldig lett å skjule seg der, sier Kristian Sætre og Ada Grambo i Oss mot mobbing. Torsdag kveld holdt de appell på Torget i Trondheim.

Sætre har ikke blitt mobbet selv, men startet organisasjonen for fire år siden da han så seg lei på mobbing blant medelevene på skolen. Han gikk imellom og greide å få flere mobbere til å snu. Det ga mersmak og han startet Oss mot mobbing.

– Vi har hatt en enorm vekst og vi ser at det har ført til mindre mobbing.

Sætre ble kåret til «Årets forbilde» i prisutdelingen Norske helter, i regi av VG, TVNorge og Gjensidigestiftelsen i 2014. Like før jul i fjor mottok organisasjonen 1,2 millioner kroner fra Gjensidigestiftelsen.

For noen uker siden fridde Sætre til kjæresten under et Oss mot mobbing-arrangement på hjemplassen Årnes. – Folk ble helt ville! De kom gråtende med gode klemmer, fortalte den vordende brudgommen til Romerikes Blad.

– Ikke for sent å snu

– Men er det mulig å bli kvitt mobbing?

– Det er vanskelig. Men det nærmeste man kommer er å gjøre det ukult. For det har blitt populært å mobbe. Vi sier så klart at vi skal få slutt på mobbing, det er målet vårt. Men vi kommer alltid til å ha noe å jobbe mot, sier Sætre.

– Hva vil dere si til de som blir mobbet?

– De er ikke alene. De blir sett og hørt og det er noen som bryr seg, sier Grambo.

– Og de som mobber?

– At det er ikke for sent å snu, sier Grambo.

– Du aner ikke hvor stor pris de som blir mobbet setter på et unnskyld. Det er hundre ganger så fett å være snill, mener Sætre.

– Jeg har sett så altfor mange mobbeofre som har det vondt. Noen av dem har jeg klart å hjelpe. Jeg kan aldri få en bedre følelse enn når jeg har klart å hjelpe et mobbeoffer, sa Sætre til Romerikes Blad i 2014.

Toppmøte med statsministeren

Den unge mannens engasjement har blitt lagt merke til også hos statsminister Erna Solberg. I januar i fjor inviterte hun ham til toppmøte om mobbing i statsministerboligen.

– Kristians stemme er viktig for oss, og grunnen til det er at han representerer ungdom som selv tar tak i problemet. Han er verken mobber eller mobbeoffer, men en ungdom som ønsker å gjøre en forskjell, fortalte statsministeren til lokalavisa Raumnes.

Krigsveteraner

Kortesjen startet i Bodø 2. juli og når etter planen Lindesnes 15. juli. På veien gjør de stopp hvor de sprer budskapet og byr på gratiskonserter.

Tøff dame: - Nå skal jeg bort å frisere fletta mi. Jeg bruker å si at mens gutta gror baller når de kjører, så får jeg får fletter, ler Elin K. Hansen i Charitybikers. Torsdag var hun i Trondheim i forbindelse med OMM Run 2016, til støtte for organisasjonen Oss mot mobbing.

Torsdag ettermiddag kom kortesjen fra Namsos til Trondheim hvor de straks rigget opp scene på Torget. Der stilte Åge Sten Nilsen, Pøbb T Pøbb Band, Jack Maddesty. Trubadur Johnny Snerten er både artist og motorsyklist, som medlem av Norwegian Veterans MC Club.

Artist Åge Sten Nilsen opptrådte for Oss mot mobbing på Torget i Trondheim torsdag kveld.

– Vi er veteraner fra internasjonale operasjoner fra Forsvaret. Vi har gjort en forskjell for enkeltmennesker og samfunn ute i verden, og det er flott å kunne være med å gjøre en forskjell hjemme også, sier Snerten.

Ole Sørensen fra Viking MC forteller at klubben har nedfelt i vedtektene at de skal jobbe opp mot ungdom og spesielt mobbing.

– Det handler også å prøve å få til en holdningsendring gjennom landet. Holdningene våre sier noe om hvem vi er som rollemodeller. For eksempel rundt middagsbordet i hverdagen, hva sier man om hverandre i slengkommentarer? Det er det viktig å være bevisst på. Vi vil skape en bølge av anti-mobbing nedover landet, sier Sørensen.

- Bikere snakker ikke, vi bare gjør det, sier Johnny Snerten og Ole Sørensen. Nå bruker de ferien på motorsykkelen for å støtte organisasjonen Oss mot mobbing.

Kommunen stilte ikke

På alle stoppestedene har de fått med seg lokalpolitikere til å holde appell, men i Trondheim kunne ingen stille, ifølge turkoordinator Bente Holen Bakken.

– Vi appellerer uansett til at lokalpolitikerne setter mobbeproblematikken på dagsorden, sier Holen Bakken.