- Navnet «Polhøgda velforening» forplikter, synes foreningens leder, Maria Reitan.Sammen med styremedlem Stina Njaastad ønsker hun å spre mer kunnskap om norsk polarhistorie. De tror at temaet kan engasjere både barn og voksne i nærmiljøet.

Nansens hjem

«Polhøgda» har aldri vært noe offisielt navn på området i Sverreslia ovenfor Ila der mange veier er oppkalt etter polare helter og skuter. Men begrepet har lenge levd på folkemunne. Da velforeningen ble stiftet i 1995 tok man sjansen på å kalle opp Fridtjof Nansens gamle hjem i Oslo. - Navnet passer bra. Her har vi fritt utsyn mot nord. Det polare lyset kan lett fornemmes, mener Njaastad.Hun har selv jobbet som turleder på Svalbard i flere somre og har derfor god greie på denne delen av polarhistorien. - Hjalmar Riiser-Larsen er en av mine helter. Hans innsats med flybåtene N-24 og N-25 i 1925 står det stor respekt av. Sannsynligvis berget han livet til alle i ekspedisjonen, sier Njaastad. Reitan har ennå ingen favoritt blant de norske polarheltene.

Konger og riddere

- Jeg er mer opptatt av litteraturhistorien - og at Sigrid Undset bodde på Marienberg gård da hun skrev deler av Kristin Lavransdatter. Dette stoffet vil vi også formidle, sier Reitan.Sverresborg ligger dessuten i nærområdet. - Historier om konger og riddere slår alltid godt an. Særlig blant de yngste, sier Reitan og kikker på sønnen Oscar (7).Men om han er oppkalt etter en konge - eller polarhelten Oscar Wisting skal vi ikke avsløre her. Polhøgda velforening håper å komme i gang med sine temamøter - og vandringer - om polarhelter - og mye annet - allerede i før sommerferien, og mer kommer til høsten.

Foto: RUNE PETTER NESS