Småbarnsmor Kathrine S. Skjærpe trodde knapt sine øyne da hun gikk ut av boligen i Jebeveien på Rosendal mandag kveld. En Volkswagen Caravelle hadde råkjørt i boligområdet med politiet i hælene. Bilen hadde blant annet kjørt gjennom flere hager, en hekk, et gjerde og til slutt endt opp med fronten i et tre.

- Jeg synes det var helt uforsvarlig å bedrive en biljakt i et boligområde hvor det kryr av barn i gatene. Jeg har selv tre barn, og min eldste datter på tolv år var ute da bilen krasjet i treet, sier hun.

Måtte løpe vekk fra hekk

Skjærpe var i ferd med å legge de to minste barna da hun hørte sirener like utenfor vinduet. Hun gikk ut og møtte et rystet par som hadde stått rett ved siden stedet hvor bilen hadde kommet ut av hekken.

- De hadde løpt vekk for å ikke bli truffet av bilen. En annen nabo hadde stått i hagen og arbeidet da bilen kom kjørende, og han var svært skeptisk til den høye farten til politiet, forteller Skjærpe.

- Ikke god nok grunn

En anleggsarbeider i gata hadde også blitt svært overrasket over biljakta i den vanligvis trafikkerte veien. Siden det pågikk gravearbeid ble bilen presset til å kjøre gjennom hagene til befolkningen i området.

- Jeg ser ikke at en stjålet bil er god nok grunn til å jage noen på den måten, og sette uskyldige liv i fare. Jeg mener det er et under at det ikke gikk liv, og det sa alle andre jeg snakket med, sier småbarnsmoren.

- Kjørte i høy fart

Adressa.no har også vært i kontakt med et annet vitne som er kritisk til politiets håndtering. Vitnet forteller at bilen hadde så høy fart at den fløy gjennom hekken som er nærmere to meter høy.

«Å forfølge en bil i 100 kilometer i timen i tettbebygd strøk med barnefamilier og eldre som vitner er rimelig spesielt, og det er et mirakel at ikke liv gikk tapt på Rosendal i kveld». Han ble selv vitne til at politiet kjørte etter kassebilen nedover Bernhard Getz gate i veldig høy fart og skrenset inn i Bakkaunveien.

Nabo Skjærpe mener det var ren flaks at caravellen ikke kjørte ned noen.

- Det er alltid noen i gata, og da den kjørte gjennom hekken så hadde den null sikt. Jeg er veldig glad for at ingen ble skadd. Jeg vet at naboungene var i gata da bilen kom gjennom hekken, forteller hun.

Vil gå gjennom hendelsen

Operasjonsleder Astrid Metlid i Sør-Trøndelag politidistrikt har forståelse for at beboere i området ble skremt etter denne hendelsen.

- Vi har snakket med patruljen som fikk øye på den stjålne bilen, og de kjørte bak i god avstand til å begynne med. Da bilen oppdaget politiet, så økte den farten. Vi satte på blålys, men bilen nektet å stanse. Vi gir alltid folk en sjanse til å stoppe av egen fri vilje, forklarer Metlid.

Hun kan ikke kommentere verken hastigheten eller politiets vurdering på stedet, men sier at de vil gå gjennom hendelsen i etterkant.

- Potensialet for skade er stort når det skjer i et boligfelt og på et tidspunkt hvor folk er ute. Vi går alltid gjennom slike saker og evaluerer vurderingene som ble gjort. Når det er sagt, så gjorde også bilen foran oss noen valg, sier Metlid om kritikken.

Den spesielle råkjøringen på Rosendal skjedde mandag kveld. Foto: TRYGVE LUNDEMO