Ola Borten Moe ville kjøpe nabogården på Leinstrand, men blir nå stanset på grunn av odelsloven.

Yngre bror vil ta over

Naboen Kjell Reidar Skorstad ønsker å overdra skog og jord på gården Skjefstad østre til Ola Borten Moe. Nå vil en yngre bror ta tilbake gården på odel, og slik forhindre salget, skriver Nationen.no.

Kjell Reidar Skorstad overtok gården i 2007. Ola Borten Moe, som eier og driver nabogården, har de siste årene leid jord av Skorstad.

Behandlet i formannskapet

Skorstad søkte i fjor om fradeling etter jordloven for bygninger og omtrent 30 dekar areal, og saken ble behandlet i formannskapet i Trondheim kommune 15. februar. Fradeling ble innvilget.

- En selger kan selge til hvem han vil. For Formannskapet var det viktig å være sikker på at alle parter hadde alle rettigheter i behold, sier Kommunalråd Jan-Yngvar Kiel (Sp) til Nationen.no.

Han mener at det ikke er formannskapet sin oppgave å vurdere odelsloven opp mot fradeling.

Vil bruke odelsretten

Den yngre broren, Roy Skorstad, er klar til å bruke odelsretten for å beholde gården, og synes det bør være automatikk i å sjekke odelsretten før fradeling av jord blir godkjent.

- Hva er ellers vitsen med odelsloven? Enten må loven fjernes eller så må den oppfylles, sier Skorstad.

Kommunalråd Jan-Yngvar Kiel understreker at det er et ønske fra politisk hold å gjøra det lettere å fradele jord for å sørge for et driveverdig landbruk.

Roy Skorstad mener at gården absolutt er driveverdig slik den er nå.

- Hvordan kan en gård på over 200 mål dyrka mark, og med omtrent 700 mål utmark og skog ikke være driveverdig? Jeg kjenner ikke til at en så stor eiendom har blitt fradelt tidligere, sier Skorstad.

Borten Moe sier til Nationen at han ser på saken som en sivilrettslig tvist, og at Roy Skorstad selvsagt har muligheten til å bruke odelsloven.

Stortingsrepresentant og Senterpartiets nestlederkandidat Ola Borten Moe har blitt dratt inn i en odelsstrid. Foto: kim nygård