- Etter terroren i Brussel og Paris så vi at mange skiftet profilbilder for å vise sin støtte til ofrene der. Hvor mange heterofile har vi sett at har skiftet profilbilde etter terroren i Orlando? Er vi så tolerante som vi skal ha det til? Er man redd for å bli assosiert med homofile? sa Ohlgren fra scenen på Torvet i Trondheim.

Til Adresseavisen utdyper han:

- Jeg ønsket å stille et åpent spørsmål. Vi er etter hvert mange homofile, men jeg opplever at andre likevel kan være ganske selektive i hvem man støtter, sier Ohlgren. Han presiserer at det han sa på scenen var ment som et åpent spørsmål, og ikke en påstand.

Et angrep på LHBT-familien

Mellom 250 og 300 personer hadde samlet seg for å vise sin støtte etter terrorangrepet i Orlando, Florida, der 49 mennesker ble drept på homseklubben Pulse. Mange la ned blomster foran scenen, og det ble også holdt ett minutts stillhet. Tidligere torsdag heiste også Trondheim kommune regnbueflagget foran Rådhuset.

- Vi samles i sorg over alle berørte. Dette var ikke bare et angrep på dem som var til stede på klubben, men på hele LHBT-familien, sa initiativtaker og leder av Trondheim Pride, Sverre Ohlgren, fra scenen på Torvet.

- Mange mistet en venn eller en kjæreste, og det på et sted som opplevdes som et trygt sted. Dette viser at vi har en lang vei å gå mange steder, sier Ohlgren.

Til Adresseavisen forteller Ohlgren at han selv hadde en venn i USA som mistet venner i terroren.

- En menneskerett

Markeringen på Torvet ble innledet med en appell av Sondre Mandelid Kleppe. Han er verver i Amnesty, og jobber daglig med problemstillinger knyttet til aksept. Blant annet gjennom kampanjen «Å elske er en menneskerett».

- Vi i Amnesty er ute og snakker om rettigheter hver dag, og det å elske den man vil er en menneskerett. Det er fortsatt er 76 land der homofili er kriminelt, og seks land der det er dødsstraff, minte han tilhørerne om.

Han var imidlertid opptatt av at man ikke må la seg skremme.

- Hatet skal aldri vinne. Frykten må ikke ta overhånd og vi skal ikke trenge å se oss over skuldra i frykt, sa Kleppe.

- Gjerningspersonen så ikke enkeltmennesker men en hel masse, sa Sondre Mandelid Kleppe i Amnesty under markeringen. Foto: Kim Nygård

- En fin markering

Blant dem som sto fremst i folkemengden var Mats Reiersen, Kristoffer Halseth og Kathrine Bache Nilsberg. De syntes det var fint å være sammen om markeringen, og la også ned blomster for å vise sin støtte.

- Det her har vært en fin markering. Det ble sagt mye fine ord fra scenen, og det å være samlet er verdifullt, sier Nilsberg.

- Å være et så stort fellesskap mot religiøs terror er fint. Det er mange land som opplever mye verre enn det vi har her, og det vil være egoistisk å bare tenke på oss selv, sier Reiersen.

De opplever ikke store problemer med å få aksept for sin legning.

- Dersom vi opplever noe så er det gjerne at noen er ubetenksomme i festsammenheng, at de sier noe som ikke er ment å såre, men som gjør det likevel.

Kristoffer Halseth, Mats Reiersen og Kathrine Bache Nilsberg la ned blomster under markeringen på Torvet. Foto: Kim Nygård

Ikke bekymret

Denne helga går Oslo Pride av stabelen. Det er allerede varslet ekstra tiltak fra politiets side for å øke sikkerheten. I september er det en lignende festival i Trondheim, og det er Sverre Ohlgren som er leder.

- Er du bekymret for sikkerheten i september?

- Nei, her i Norge er det stort sett ganske trygt. Selv om vi har enkeltepisoder går det sakte, men sikkert, fremover. Frykten kan ikke ta overhånd, sier Ohlgren.

Mellom 2- og 300 personer deltok i markeringen på Torvet, der det blant annet var ett minutts stillhet. Foto: Kim Nygård