- Vi var ganske slitne da vi kom frem, men nå kjenner vi ikke noe til det. Turen gikk mye bedre enn vi hadde trodd på forhånd. Vi hadde for eksempel forventet punkteringer, forteller Hege Solberg Jørgensen (14) og Kristine Lindefjell Berg (15).

Venninnene er vel fremme i Oslo etter nesten én uke på to hjul. Tirsdag 11. juli rullet jentene avgårde fra Trondheim, utstyrt med telt, soveposer, turmat, primus stormkjøkken og skifteklær.

Finansierte utstyr med kaker

Ideen kom da de var på sykkeltur i regi av skolen i vinter. Hvorfor ikke ta en sykkeltur i sommer?

- Før denne turen prøvde vi oss på en liten sykkeltur til Meldal, og det gikk veldig fint, sier Berg.

Begge har vært på turer med familien tidligere, men venninnene har aldri vært to tur alene sammen tidligere.

- Foreldrene våre var litt skeptiske først og hadde egentlig ikke så lyst til at vi skulle gjøre det. Vi fikk ikke lov uten skikkelig planlegging og forberedelser, sier Berg.

Og det gjorde jentene. Først måtte de finne en egnet rute.

- Vi hadde lyst til å dra på en langtur, sånn som Styrkeprøven. Vi kunne godt ha gått turen, men vi ville unnagjøre mange mil på kort tid, slik at vi rekker andre ting i sommer. I tillegg passet det fint å slutte i Oslo, siden vi kjenner folk der, forteller jentene.

Valget falt på Nasjonal sykkelrute nr. 7, også kjent som «pilegrimsruta». Den strekker seg fra Trondheim til Halden. I tillegg måtte jentene skaffe alt av nødvendig utstyr til turen.

- Vi kjøpte det meste av utstyret selv. Vi fikk blant annet penger da vi solgte julekaker, forklarer Jørgensen.

- En skikkelig naturopplevelse

Begynnelsen av turen ble en våt fornøyelse for jentene, som syklet i regnvær helt frem til Oppdal. Ellers kan jentene fortelle om sol og fint vær det meste av turen. Fremme på Oppdal møtte jentene derimot en annen utfordring.

- En skrue på bagasjebrettet mitt løsnet, og da fant vi en ståltråd fra et gjerde istedenfor, og det fungerte helt fint. Den holdt helt fra Oppdal til Ringebu. Der vi fikk ordnet en ny skrue, forteller Berg.

Etter en vellykket sykkeltur med fin natur og møter med ulike dyr, som alpakka, er jentene vel fremme i Oslo. Nå blir det en liten shoppingtur.

- Vi kan tenke oss å gjøre noe lignende igjen, noe nytt, sier Jørgensen.

- Skal dere sykle hjem igjen også?

- Nei, da skal vil ta fly, sier jentene enstemt.

Dette er trolig ikke jentenes siste tur sammen: - Vi kan tenke oss å gjøre noe lignende igjen. Foto: Privat