Universitetsbibliotekar og initiativtaker Kjersti Lie ved NTNU forteller at de har bygd inspirerende byggverk med pepperkakedeig i hele 20 år.

- Jeg satt med budsjettet i 1992, og synes det var så kjedelig at jeg rev meg i håret. Da bestemte jeg meg for at vi måtte finne på noe nytt, sier hun.

Konkurransen ble satt igang under mottoet «noen må ta ansvar for å ta jula på forskudd»,  og inviterte både studenter og ansatte til å delta. Siden den gang har konkurransen utviklet seg, men visse prinsipper står fast:

- Bidraget må bestå av spiselige, fortrinnsvis grådig gode, materialer, står det i reglementet for konkurransen.

En del av studiene

Årets tema var «BRU med jøss-faktor»,  og biblioteket har fått inn elleve bidrag. Flesteparten av bidragene stammer fra førsteklassestudenter på arkitektur.

- På et tidspunkt falt deltakelsen fordi studentene ble så opptatt i perioden opp mot jul. Men nå har vi fått konkurransen inn i fagplanen til førsteårsstudentene, og de leverer prosjektet inn som en øving sier hun.

Ikke knusktørre

På fredag kåres det en vinner i konkurransen, og verket vil da vises fram på IKEA en uke før jul. Alle de andre kreasjonene knuses og spises.

- Vi får vist fram at vi på biblioteket ikke er knusktørre, og byttet ut bokstøv med melisstøv. Denne gangen er mottoet at biblioteket skal være «stedet hvor du både får og blir, gløgg», sier Lie.

Årets tema var «BRU med jøss-faktor». Foto: Bjørg Helene Andorsen
Verkene skal bestå av spiselige materialer. Foto: Informasjonsavdelingen NTNU
Det beste pepperkakeverket premieres med å vises fram på IKEA under julehandelen. Foto: Bjørg Helene Andorsen