Rettssaken der en 17 år gammel trondheimsgutt er tiltalt for en rekke alvorlige handlinger, gir ikke bare innsikt i forholdene gutten er tiltalt for, men også i hvordan voldelige ungdomsgjenger skaper frykt blant både unge og voksne. Mye av volden skjer ved eller inne på skoleområder.

I løpet av en drøy måned på senvinteren i år skal 17-åringen ha begått seks voldelige eller truende handlinger, brukt teleskopbatong og strømpistol og forfalsket busskortet sitt. Han uttalte seg nylig offentlig om ungdomsgjenger sin motstand mot fysisk vold, og avviste i retten de fleste beskyldningene mot seg. Samtidig bekreftet han i retten i går at han hadde en teleskopbatong og vet hvordan vanlige lightere kan modifiseres til å bli «strømpistoler» med lav effekt. 17-åringen fortalte også dommeren at han har samlet på både kniver, cs-gass (tåregass) og slåsshansker.

Hoppet på hodet

- Tiltaltes navn går igjen når det er snakk om gjenger, hevdet miljøarbeideren.

Batong på Hoeggen

En fjerde voldshandling skal ha skjedd ved Rosenborg ungdomsskole. To ungdommer har anmeldt 17-åringen for å ha slått dem i hode og kropp 21. april da de var på vei hjem fra et arrangement på skolen. Dette nekter tiltalte for. Han sier den ene av de to var i slåsskamp med én av hans kamerater, og at han kun brøt inn for å stanse slåsskampen.

I tillegg er 17-åringen tiltalt for å ha slått en person i Munkegata 8. april, og for å ha forfalsket et skolebusskort slik at han kunne bruke det på en annen strekning enn den tillatte. Alle forholdene i tiltalen skjedde i tidsrommet mars-april i år, og i etterkant har gutten hatt tett oppfølging fra kommunens side. Saken avsluttes i dag.

Ulovlig. Denne teleskop-batongen beslagla politiet fra 17-åringen. Batongen åpnes på samme måte som en springkniv. Advokat Arve Opdahl forsvarer 17-åringen.