USA innrømmer angrep i Kunduz

Det amerikanske forsvaret innrømmer å ha gjennomført luftangrep «i nærheten» av sykehuset til Leger Uten Grenser i Kunduz i Afghanistan.

Afghanske vakter står lørdag morgen ved porten til MSFs sykehus i Kunduz i Afghanistan etter nattens angrep der minst 19 sykehusansatte er drept og mange såret og savnet.   Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

– Angrepet var rettet mot opprørere som skjøt mot amerikanske soldater som bisto afghanske styrker i Kunduz, opplyser Pentagon i en uttalelse.

– Angrepet kan ha ført til utilsiktede skader på et sykehus i nærheten, heter det videre.

Minst 19 mennesker ble drept i luftangrepet mot sykehuset som drives av Leger Uten Grenser (MSF) natt til lørdag. Blant de drepte er både ansatte og pasienter, hvorav tre barn. I tillegg ble nærmere 40 mennesker såret.

LES OGSÅ: - Går ut ifra at jeg personlig kjenner noen av de drepte

Ifølge MSF er mange ansatte og pasienter fortsatt ikke er gjort rede for lørdag kveld. Det var 105 pasienter og deres pårørende, samt over 80 ansatte, de aller fleste av dem afghanere, på sykehuset da det ble angrepet.

LES OGSÅ: Leger uten grenser krever forklaring på sykehusangrep

Fordømmer

Leger Uten Grenser fordømmer angrepet og krever nå en forklaring fra USA på hvordan noe slikt kunne skje.

– Dette angrepet er avskyelig og et grovt brudd på internasjonal humanitær rett, sier Meinie Nicolai, styreleder i MSF.

USAs forsvarsminister Ash Carter sier amerikanske myndigheter vil granske det som skjedde. Men Meinie Nicolai krever en uavhengig gransking av angrepet.

– Vi krever total åpenhet fra koalisjonsstyrkene. Vi kan ikke akseptere at dette forferdelige tapet av menneskeliv blir avvist som “utilsiktet skade», sier Nicolai.

Hjelpeorganisasjonen opplyser at sykehusets nøyaktige GPS-koordinater var blitt sendt til både afghanske og amerikanske styrker gjentatte ganger, sist gang i slutten av september.

LES OGSÅ: Solberg:  Viktig å hindre at sivile liv går tapt i krig

Hadde koordinater

MSF opplyser at luftangrepet pågikk i over en time, også etter at organisasjonen gjentatte ganger hadde kontaktet afghanske og amerikanske militærtjenestemenn i Kabul og Washington for å informere om bombingen.

– MSF ringte desperat til NATO og Washington da bombene falt over sykehuset, sier en ansatt til Reuters.

MSF har publisert bilder som viser bygningen som står i flammer, og av medisinsk personell som er sjokkert og forvirret over det som skjer men som fortsetter å jobbe for å redde livet til mange av de sårede.

Ingen nordmenn var til stede på sykehuset da angrepet skjedde, opplyser Utenriksdepartementet.

– Mulig krigsforbrytelse

Reaksjonene har vært sterke etter luftangrepet. FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Raad Al-Hussei, kaller det utilgivelig.

– Dersom det viser seg at angrepet ble gjennomført med viten og vilje, så er det mulig vi snakker om en krigsforbrytelse, sier han.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kaller angrepet en tragisk handling og sender sine kondolanser til alle som er berørt.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at ethvert tap av sivile liv i en konflikt er en tragedie og at det er viktig at det nå bringes klarhet i hva som har skjedd.

Også EU beklager at flere personer ble drept i bombeangrepet, mens Norges Røde Kors fordømmer det og kaller det et klart brudd på folkeretten.

Taliban

Ifølge Taliban var det ingen av deres soldater som fikk behandling på sykehuset.

Det afghanske forsvarsdepartementet sier imidlertid ifølge AFP at en gruppe «terrorister bevæpnet med lette og tunge våpen» brukte sykehuset til å angripe afghanske styrker og sivile. Sykehuset var på frontlinjen fredag, bekrefter Khodaidad, en nabo til sykehuset, som hevder Taliban-krigere gjemte seg bak sykehusets vegger og skjøt mot regjeringsstyrker.

– Jeg kunne høre lyden av kraftig skyting, eksplosjoner og fly gjennom natten, sier han.

På forsiden nå