Tidligere naboer: Han var en rolig fyr, hyggelig.

- Jeg fikk sjokk da jeg hørte på radio at en fra vårt nabolag sto bak terroren i Paris, sier Arnaud Froissart.

Arnaud Froissart, her med sønnen HUgo, bodde i samme strøk som den terrorsiktede Ismail Omar Mustafai i Chartres, og er sjokkert over at han skal ha begått terrorhandlingene i Paris.   Foto: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE

Saken oppdateres.

I et boligområde like utenfor byen Chartres en times kjøretur utenfor Paris våknet folk til nærmest å være beleiret av medier. Frem til 2012 bodde Ismail Omar Mostefai (29) i dette lille huset som er nummer 25 i gaten mail Anatole-France, skriver aftenposten.no.

Han vokste imidlertid opp i bydelen Courcouronnes utenfor Paris.

LES OGSÅ: - Vi ble nervøse da vi skjønte hvor stort det var, og hvor mange steder som var rammet

Her kan du lese alt om Paris-terroren

Pass og fingertupp

Politiet fant passet hans på åstedet, men først da de fant en fingertupp kunne de være sikre på at han hadde vært med på angrepet mot konsertlokalet Bataclan fredag kveld.

LES OGSÅ: «Nå er jeg redd for at ingen skal tenne lyset igjen i denne byen» (PLUSS)

Da politiet stormet lokalet sprengte Mostefai og de andre terroristene seg selv.
 

Nyhetsbyrået AFP skriver at han ble radikalisert i 2010, altså mens han bodde i dette typiske lavere middelklassestrøket i byen Chartres.

LES OGSÅ: Tenner lys for Paris i Vår Frue kirke

Boligområdet består delvis av småhus og delvis av leiligheter i lave blokker. Noen er selveiere andre leier. Deler av boligmassen her er sosialleiligheter, men ikke den der Mustefai bodde sammen med foreldrene og to søstre og to brødre.

LES OGSÅ: - Syv av vennene mine ble drept i bursdagsfeiring (pluss)

Andre naboer understreker at det i deler av leilighetene i dette strøket er stor gjennomtrekk. Derfor er det ikke uvanlig at en ser folk en ikke kjenner.

Rolig fyr var på hils

- Han var en rolig fyr, hyggelig. Vi var på hils, sa hei, når vi møttes. Jeg vil ikke si jeg kjente ham, men jeg visste godt hvem han var, forteller Arnaud Froissart.

Han forteller at 29-åringen bodde i dette strøket mellom 2007 og 2012. I denne perioden fikk han en rekke dommer for mindre kriminelle forhold. Han ble registrert av politiet som en radikalisert muslim i 2010, men forsvar fra radaren til politiet. Han skal ha oppholdt seg i Syria i 2013–2014.

Politiet har opplyst at han mot slutten av årene i Chartres ble mer og mer aktiv i en moské her, men naboene oppfattet ham ikke som spesielt aktiv i det muslimske miljøet.

- Vi så han oftest når han kom kjørende med bilen sin, forteller Froissart

Flere naboer som Aftenposten snakket med fortalte at det skulle ha vært andre unge menn, minst en, fra samme området som hadde reist til Syria. Men de vi snakket med kjente ikke til vedkommendes identitet.

For seg selv

Froissart sier 29-åringen ikke hadde mye kontakt med andre i strøket, i alle fall ikke som han kjente til.

- Svigerinnen min bodde tvers over gaten, jeg bor i gaten ved siden av, forteller han.

Svigerinnen vil ikke snakke med Aftenposten denne morgenen etter at hun i ført morgenkåpe alt har vært på tysk TV.

Hennes barn var sammen med Mostefais søsken. Overfor en gruppe pressefolk betegner hun naboene som rolige.

Mustafai skal blant annet ha en datter på under ti år.

Snill og kom med kaker

- Dette var en helt vanlig rolig muslimsk familie. Jeg hørte aldri at det var noe spesielt bråk med dem. Moren hans var hyggelig og snill. Hun kom ofte med kaker til naboene, forteller Froissart.

- Har du hatt kontakt med ham etter at han flyttet herfra?

- Nei, ikke i det hele tatt, forteller han.

Fant bil med våpen

Ifølge fransk politi ble syv gjerningsmenn drept under terrorangrepene de selv iscenesatte fredag kveld. Det er ikke kjent om flere personer har vært involvert, men søndag morgen skrev Le Figaro at en svart Seat Leon med tre kalasjnikover er funnet i Paris-forstaden Montreuil. Bilen skal ha biltt brukt under angrepene fredag kveld, ifølge avisen.

Identiteten til en av de syv ble bekreftet søndag morgen. Ismaii Omar Mostefai, som bodde i Chartres,  blir omtalt som en småkriminell 29-åring. Han var fransk statsborger, med algerisk bakgrunn. Nå jaktes det på dokumentasjon på om han var fremmedkriger. Ifølge flere franske aviser skal han ha vært i Syria i fjor.

To andre personer blir også navngitt på ulike nettsteder, men disse navnene er så langt ikke bekreftet av noen offisiell kilde. Dette skal være to menn med syriske pass. Det er funnet et syrisk pass tilhørende en person født i 1990 på et av åstedene. Vedkommende skal ikke ha vært kjent av politiet.

Det serbiske innenriksdepartementet bekreftet søndag at et syrisk pass som ble funnet nær en av de avdøde terroristene, tilhørte en mann som søkte asyl i Serbia 7. oktober, skriver Balkaninsight. «Den mistenkte terroristen, A.A, som den franske etterretningstjenesten er interessert i, ble registrert ved grenseposten Presevo hvor han søkte om asyl», heter det i pressemeldingen. Presevo ligger på grensen mellom Makedonia og Serbia. Samme person skal ha blitt identifisert i Hellas noen dager før, 3. oktober.

Les også kommentator Helene Skjeggestads brev til terroristene:«Vi er ikke så forskjellige, du og jeg. Så hva skjedde?»

Passet til Ismail Omar Mostefai ble funnet i konsertlokalet Bataclan på Boulevard Voltaire. Han skal ha vært en av tre menn som kom til lokalet i en svart Polo utstyrt med kalasnikov og eksplosiver av typen TATP, en type sprengstoff som også ble brukt under terrorangrepet i London i 2005.

Mostefai drepte seg selv da fransk terrorpoliti stormet lokalet etter at gjerningsmennene kaldblodig hadde massakrert 89 personer og holdt ytterligere 100 som gisler. De var kommet for å overvære konserten med California-bandet Eagles of Death Metal. Da politiet stormet lokalet, sprengte de tre gjerningsmennene i konsertlokalet seg selv ved å utløse sprengstoffbelte rundt magen.

Ganske raskt fant fransk politi det franske passet til Mostefai, men holdt lenge muligheten åpen for at dokumentet ikke tilhørte den døde terroristen. Undersøkelser av en finger som ble funnet på åstedet, bekreftet imidlertid politiets antakelse.

Anholdt far og bror

Mustefai ble født 21. november 1985 i Paris-forstaden Courcouronnes, og han hadde åtte dommer for småkriminelle forhold i årene 2004 til 2010. Lørdag kveld ble også Mostefais far og bror pågrepet, og disse satt natt til søndag i avhør hos politiet. Samtidig ble hjemmet deres ransaket av politiet.

- Det er villt, galskap. Jeg var i Paris selv i går kveld og så hvilket kaos det var, sa Mostefais eldre bror til nyhetsbyrået AFP før han ble ført bort av politiet lørdag kveld. Han skal ikke ha hatt kontakt med sin yngre bror på flere år, ifølge Le Figaro.

Statsadvokat François Molins sier Mostefai i 2010 ble oppfattet som et prioritert mål med tanke på radikalisering, men at mannen «aldri hadde vært implisert i noen etterforskning. 29-åringen hadde to brødre og to søstre.

Ifølge det franske nyhetsbyrået AFP besøkte Mostefai jevnlig moskeen i Chartres mens han bodde der. Opplysninger søndag tyder på at han ble radikalisert i 2010, men han var aldri gjenstand for etterforskning eller overvåking av franske sikkerhetspoliti.

Bror involvert?

Ifølge Le Monde er det mye som tyder på at han var i Syria mellom høsten 2013 og våren 2014. Det skal ha være funnet spor av ham i Tyrkia. Da han kom tilbake, ble han observert da etterretningstjenesten overvåket en gruppe salafister i byen, skriver Le Monde.  Salafister er bokstavtro muslimer som ønsker å vende tilbake til islams første tid.

Ifølge avisen L`Echo Republicain i Chartres hadde han kone og barn, i tillegg til to brødre og to søstre. Etterforskerne undersøker, ifølge avisen, om en av de andre drapsmennene i Bataclan kan han vært en av hans brødre. Men foreløpig har de ikke lyktes å identifisere liket. Minst to av de tre terroristene i konsertstedene bar bombebelte i tillegg til skytevåpen.

Uklart hvor han oppholdt seg

Selv om han ikke har vært etterforsket for terrorisme, så skal navnet hans ha fått stemplet "S" hos etterretningstjenesten, som står for rikets sikkerhet, som står for personer som kan være farlige.

Viseordføreren i Chartres Jean-Pierre Gorges har bekreftet at en av de mistenkte terroristene bodde i hans by - i allfall frem til 2012, skriver han på facebook. Han sier at sier at han ikke har vært involvert i "bråk" siden 2012, at det ikke er kjent om han har hatt noen jobb. Hva han har gjort de siste årene er derfor uklart.

Ifølge den lokale avisen skal han ha gått i en lokal moské, men navnet hans blir også knyttet til en marokkansk mann som har bodd i Belgia, som misjonerte en radikal form for islam.

På forsiden nå